ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Κάιντα: «Εμπρός λιοντάρια της Συρίας»

Αλ Κάιντα: «Εμπρός λιοντάρια της Συρίας»

Την υποστήριξή του στο κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, εξέφρασε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό φόρουμ, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κατηγορεί το συριακό καθεστώς ότι διαπράττει εγκλήματα εναντίον των πολιτών του και εκφράζει την υποστήριξή του σε όσους μάχονται εναντίον της κυβέρνησης.

Το βίντεο, που έχει τίτλο «Εμπρός, λιοντάρια της Συρίας», ανέβηκε στο διαδίκτυο το Σάββατο και διαρκεί λίγο περισσότερο από οκτώ λεπτά. Ο Ζαουάχρι κάθεται μπροστά από ένα πράσινο παραπέτασμα και καλεί τους Σύρους να μην έχουν εμπιστοσύνη στις αραβικές ή τις δυτικές κυβερνήσεις.

«Λαέ μας στη Συρία μην βασίζεστε στη Δύση, τις ΗΠΑ, τις αραβικές κυβερνήσεις ή την Τουρκία, που είχαν συμβόλαια και συμφωνίες με αυτό το καθεστώς για δεκαετίες και οι οποίοι άρχισαν να τα εγκαταλείπουν μόλις το είδαν να κλονίζεται. Ξέρετε πολύ καλά τι σχεδιάζουν για εσάς. Λαέ μας στη Συρία μην βασίζεστε στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που τον υποστηρίζουν. Να βασίζεστε μόνο στον Αλλάχ και στις θυσίες σας, την αντίσταση και την αποφασιστικότητά σας», αναφέρει ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ζητά από τους μουσουλμάνους στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο να υποστηρίξουν την εξέγερση και να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς, το οποίο χαρακτήρισε αντι-ισλαμικό.

Τέλος, καλεί τους Σύρους να δημιουργήσουν «ένα κράτος που θα υπερασπίζεται τις μουσουλμανικές χώρες, θα προσπαθήσει να ελευθερώσει το Γκολάν και που θα συνεχίσει τη τζιχάντ (ιερό πόλεμο) μέχρι να υψωθεί η σημαία της νίκης στους σφετερισμένους λόφους της Ιερουσαλήμ».

Στο μεταξύ, οι εφημερίδες του αμερικανικού εκδοτικού ομίλου McClatchy, επικαλούμενες Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, αναφέρουν ότι για την επίθεση με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Χαλέπι της Συρίας φαίνεται να ευθύνεται το ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Αυτές οι πληροφορίες, αν ισχύουν, θα επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του Άσαντ σχετικά με την εμπλοκή της Αλ Κάιντα στην εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του.