ΚΟΣΜΟΣ

Fanny Eaton: Ποια ήταν και γιατί την τιμά σήμερα η Google με Doodle

Fanny Eaton: Ποια ήταν και γιατί την τιμά σήμερα η Google με Doodle

Fanny Eaton: Ποια ήταν η Τζαμαϊκανή, η οποία αποτέλεσε την μούσα δεκάδων καλλιτεχνών.

Για σήμερα, 18 Νοεμβρίου, η Google έχει αφιερώσει το Doodle στην Fanny Eaton, μια γυναίκα σύμβολο του φεμινισμού.

Τζαμαϊκανή γυναίκα, μούσα καλλιτεχνών η οποία υπήρξε ιδανικό μοντέλο σε όλη τη δεκαετία του 1860 για σπουδαίους Άγγλους ζωγράφους οι οποίοι θέλησαν να επαναπροσδιορίσουν τα βικτωριανά πρότυπα της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας.

Μία ημέρα σαν σήμερα (18 Νοεμβρίου), το 1874, η Eaton μπήκε στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, λαμβάνοντας μέρος σε συνεδρίες που θεωρήθηκαν ως αναπόσπαστο μέρος της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών, δηλαδή των ζωγράφων που επιχείρησαν να ανατρέψουν την τεράστια επιρροή του Ιταλού Ραφήλ στην παγκόσμια τέχνη.

Η Φάνυ Ίτον, ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835.

Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής.

Στα 20 της, άρχισε να κάνει μόντελινγκ για τους ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας μυστικής κοινωνίας ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών, που ονομάζεται Αδελφότητα Προραφαηλιτών.

Η Eaton έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Simeon Soloman Η Μητέρα του Μωυσή, ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το όνομά της συνδέθηκε καλλιτεχνικά με διάφορους εξέχοντες Προραφαηλίτες, όπως οι Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais και Rebecca Soloman.

H Fanny Eaton αναδείχθηκε ως μοντέλο της ιδανικής ομορφιάς και έγινε το επίκεντρο σε μια εποχή όπου οι μαύροι ήταν στο περιθώριο και συχνά εκπροσωπούνταν με αρνητικό πρόσημο στη βικτωριανή τέχνη.

Η καριέρα της Eaton στο μόντελινγκ διήρκεσε για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας.

Το έργο του John Everett Millais Jephthah, το 1867, πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει την τελευταία γνωστή εμφάνισή της σε έναν πίνακα ζωγραφικής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εταιρεία Δολοφόνων: Πέθανε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο αρχηγός του «σατανικού» συνδικάτου