ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Κορονοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
AP

Εμβόλιο κορονοϊού: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι στο 70%.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer/Biontech και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι, και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εάν φυσικά λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, αρκετά για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τι έδειξε η μελέτη

Πάνω από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη, οι μισοί στη Βρετανία και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Μάλιστα, 30 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου νόσησαν τελικά από κορονοϊό. Από τους εθελοντές που είχαν λάβει το placebo, 101 νόσησαν από κορονοϊό.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών στους οποίους δόθηκε αρχικά μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση. Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει διαφορά.

Πότε θα κυκλοφορήσει

Στη Βρετανία είναι ήδη έτοιμες 4 εκατ. δόσεις, ενώ αναμένονται άλλες 96 εκατομμύρια.

Μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Αρχές, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς θα αξιολογήσουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ότι παρασκευάζεται με υψηλά πρότυπα.

Πότε θα πάρει έγκριση του εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer/Biontech

Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech κατά της COVID-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, γράφει η Telegraph.

Την Παρασκευή, οι Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα αδειοδότηση του υποψηφίου εμβολίου τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Βόμβα» Γεωργιάδη για την εστίαση - «Δύσκολο να ανοίξει τα Χριστούγεννα»