ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηροί βομβαρδισμοί στη Συρία

Αιματηροί βομβαρδισμοί στη Συρία

Έξι άνθρωποι, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρότερους, όπως χαρακτηρίζουν βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών στη συριακή πόλη Χομς, ανέφερε μία μη κυβερνητική οργάνωση της χώρας.

Δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και δέκα ημέρες σφυροκοπούν την πόλη.

Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαιώνει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε προηγουμένως αναφέρει πως το σημερινό σφυροκόπημα είναι το σφοδρότερο των πέντε τελευταίων ημερών.

Για νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, πριν από τις σημερινές συνομιλίες της στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι.

Η ΕΕ υποστηρίζει την «αυστηρή στάση» του Αραβικού Συνδέσμου στο θέμα της Συρίας και «θα την ενισχύσει και με άλλες κυρώσεις»", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα προσφέρει πολιτική υποστήριξη»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι θα προσφέρει πολιτική και υλική υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση και θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχηματισμό μιας κοινής δύναμης ΟΗΕ - Αράβων για να βάλει τέλος στις βιαιότητες στη Συρία.

Μάλιστα, ο Ναμπίλ αλ Αράμπι δήλωσει ότι «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Συρία, ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να το σταματήσει. Οι φόνοι πρέπει να σταματήσουν». Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε «τον πολύ σημαντικό ρόλο» που η Γερμανία διαδραμάτιζε ανέκαθεν στη Μέση Ανατολή.

Στο θέμα της Συρίας αναφέρθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος δήλωσε πως επείγει να προληφθεί στη χώρα αυτή ο πόλεμος και το χάος. Πρόσθεσε πως θα εργαστεί μέσω του ΟΗΕ για να επιδιώξει ένα τέλος στην εμφύλια σύρραξη.

Ο Γουέν έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ημέρες αφότου η Κίνα και η Ρωσία μπλόκαραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που στήριζε το αραβικό σχέδιο το οποίο καλεί τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί.

Ο Γουέν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ - Κίνας στην κινεζική πρωτεύουσα, πρόσθεσε πως το Πεκίνο δεν επιδιώκει να προστατεύσει οποιοδήποτε μέρος, της συριακής κυβέρνησης περιλαμβανομένης.

"Στο ζήτημα της Συρίας, αυτό που επείγει περισσότερο τώρα είναι να προληφθεί ο πόλεμος και το χάος ώστε ο συριακός λαός να μην υποφέρει ακόμη περισσότερο", δήλωσε ο Γουέν απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

"Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Κίνα υποστηρίζει προσπάθειες σύμφωνες προς τον χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την επικοινωνία με όλα τα μέρη στη Συρία και τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο. Η Κίνα δεν θα προστατεύσει κανένα απολύτως μέρος, της συριακής κυβέρνησης περιλαμβανομένης", τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.