ΚΟΣΜΟΣ

«Το πνεύμα του κακού»: Η... κατάρα της ταινίας, πέντε ηθοποιοί πέθαναν - Η θεωρία των σκελετών!

«Το πνεύμα του κακού»: Η... κατάρα της ταινίας, πέντε ηθοποιοί πέθαναν - Η θεωρία των σκελετών!
filmdaily.co

«Poltergeist»: Η ταινία έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα κορυφαία θρίλερ, αλλά αυτό που την κάνει ακόμα πιο τρομακτική είναι ότι «κουβαλάει» πέντε θανάτους βασικών πρωταγωνιστών και μια θεωρία συνωμοσίας με... σκελετούς!

Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε ως «Το πνεύμα του κακού», ωστόσο ο πρωτότυπος τίτλος της είναι «Poltergeist». Όπως και να την πει κάποιος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μιλάμε για μια ταινία θρίλερ, η οποία κυκλοφόρησε στα 80's κι άφησε εποχή, ούσα μια από τις κορυφαίες του είδους της.

Αυτό, βέβαια, ενδεχομένως να μην ήταν αρκετό για να γραφτούν τούτες εδώ οι σειρές. Άλλωστε, αυτό που κάνει ακόμα πιο τρομακτική τη συγκεκριμένη ταινία σήμερα, είναι οι ιστορίες που την περιβάλουν κι η περιβόητη «κατάρα»! Μια «κατάρα» που... γεννήθηκε, μετά τον απρόσμενο θάνατο πέντε βασικών πρωταγωνιστών και «φούντωσε» μετά τα όσα υποστήριξε για τους σκελετούς της ταινίας η Τζο Μπεθ Ουίλιαμς. Η μητέρα της οικογένειας Φρίλινγκ...

Δυο λόγια για την ταινία

Αρχικά για όσους δεν έχουν δει την ταινία κι είναι λάτρεις των θρίλερ, πρέπει σίγουρα να το κάνουν, καθώς μιλάμε για κλασική στο είδος της. Από εκεί και πέρα, να πούμε ότι το «Poltergeist»«Το πνεύμα του κακού»)είναι τριλογία, με την πρώτη ταινία να προβάλλεται το 1982. Το 1986 ακολούθησε το «Poltergeist II: The Other Side» και το 1988 το «Poltergeist III». Το 2015 έγινε κι ένα remake της ταινίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τόσο επιτυχημένο.

Όσον αφορά στην πλοκή, περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Φρίλινγκ. Η αρχή γίνεται ουσιαστικά όταν η μικρή κόρη, Κάρολ Αν αρχίζει να μιλάει στην κενή οθόνη της τηλεόρασης. Πολύ σύντομα τόσο η Κάρολ Αν, όσο και τα άλλα δύο ανήλικα της οικογένειας, η Ντέινα κι ο Ρόμπι βρίσκονται στο στόχαστρο των επιθετικών φαντασμάτων που έχουν στοιχειώσει το σπίτι τους. Μια ομάδα ερευνητών μεταφυσικών φαινομένων, όπως κι ένα μέντιουμ θα προσπαθήσουν να σώσουν τα παιδιά και να απαλλάξουν την οικογένεια από τα κακά πνεύματα.

Poltergeist-movie.jpg

Η ταινία φέρει την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ κι αυτό λέει πολλά από μόνο του. Πέρα από το δεδομένα δυνατό σενάριο και την εξαιρετική σκηνοθεσία θα πρέπει να σταθούμε στις πραγματικά τρομακτικές σκηνές. Σκελετοί, ποντίκια και έντομα συνθέτουν ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές τρόμου. Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί, λοιπόν, ότι έκανε θραύση όταν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Όπως αναφέραμε, πέρα του ότι η ταινία ήταν μπροστά από την εποχή της για το είδος της, έμεινε στην ιστορία και για την «κατάρα του Poltergeist»! Μια «κατάρα» που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της προβολής της τριλογίας, όταν τέσσερις πρωταγωνιστές έχασαν τη ζωή τους με απρόσμενο τρόπο.

Ο στραγγαλισμός της 22χρονης Ντομινίκ

Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1982, λίγους μήνες μετά την προβολή του «Poltergeist». Η 22χρονη Ντομινίκ Έλεν Ντιούν, η οποία υποδυόταν τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας Φρίλινγκ (βλ. Ντέινα), έβλεπε την καριέρα της να έχει απογειωθεί. Δεν ίσχυε το ίδιο, όμως, και με την προσωπική της ζωή, καθώς μόλις είχε χωρίσει από τον σύντροφο της, Τζον Σουίνι, ο οποίος δεν το είχε πάρει καθόλου καλά. Πήγαινε διαρκώς σπίτι της, της τηλεφωνούσε και την παρακαλούσε διαρκώς να αλλάξει γνώμη.

Σε μια από τις επισκέψεις του στην οικία της, έμελλε να γίνει και το μοιραίο. Ήταν 4 Νοεμβρίου 1982. Η Ντόμινκ ούσα πολύ ενοχλημένη προσπάθησε να τον διώξει, άρχισαν να μαλώνουν και πάνω στον τσακωμό, ο Σουίνι την έπιασε από τον λαιμό και την στραγγάλισε. Οι αστυνομικοί την βρήκαν στην πίσω αυλή του σπιτιού της, όπου εκεί ήταν κι ο δολοφόνος της, ο οποίος δεν προσπάθησε να διαφύγει. Όπως ισχυρίστηκε ήταν θολωμένος και δεν θυμόταν τίποτα, ενώ όταν την είδε νεκρή επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

poltergeist-3.jpg
Η Ντομινίκ Έλεν Ντιούν, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο τηςfilmdaily.co

Η Κάρολ Αν «έφυγε» μόλις στα 12 της

Η μικρή κόρη της οικογένειας Φρίλινγκ, Κάρολ Αν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την τριλογία κι είναι η χαρακτηριστικότερη φιγούρα του «Poltergeist». Την υποδύθηκε η Χέδερ Ο' Ρουρκ, η οποία όταν δολοφονήθηκε η «αδερφή» της ήταν μόλις 6 ετών, ενώ η μοίρα έμελλε να είναι ιδιαίτερα σκληρή και μαζί της.

Ήταν το 1988, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων για την τρίτη ταινία, όταν η 12χρονη, πλέον, Χέδερ εμφάνισε συμπτώματα γρίπης. Μολονότι όλα έδειχναν ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, την επόμενη κιόλας ημέρα κατέρρευσε στο σπίτι της, ενώ υπέστη καρδιακή προσβολή στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν αλλά διέγνωσαν εντερική απόφραξη και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Σαν Ντιέγκο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Όλα έδειχναν ότι πήγαν καλά κι ότι η 12χρονη θα ανάρρωνε, ωστόσο υπέστη δεύτερη καρδιακή προσβολή και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν...

poltergeist-4.jpg
Η Κάρολ Αν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την τριλογία κι είναι η χαρακτηριστικότερη φιγούρα του «Poltergeist»filmdaily.co

Οι θάνατοι που «σημάδεψαν» τη δεύτερη ταινία

Ο θάνατος της Χέδερ ήταν χρονικά ο τέταρτος, καθώς είχαν προηγηθεί άλλοι δύο, λίγο μετά το πέρας των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας. Ο Τζούλιαν Μπεκ, ο οποίος υποδύθηκε τον κακό ιεροκήρυκα διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι και το 1985 δεν άντεξε τη άδικη μάχη με την επάρατη νόσο κι «έφυγε» από τη ζωή.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Γουίλ Σάμπσον, ο οποίος στην ταινία ήταν ένας ινδιάνος σαμάνος, υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς και πνεύμονα. Υπήρξαν, όμως, επιπλοκές, οι οποίες τον οδήγησαν στον θάνατο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σάμπσον ήταν τόσο ανήσυχος με όσα είχε μάθει για την πρώτη ταινία και είχε προσφερθεί να κάνει εξορκισμό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η άγρια δολοφονία με τσεκούρι κι ο ηθοποιός που γλίτωσε από θαύμα!

Ο πέμπτος θάνατος ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα κι έμοιαζε με τρομακτική... επιβεβαίωση για τη θεωρία της «κατάρας του Poltergeist». Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της Ντομινίκ Έλεν Ντιούν ήταν δολοφονία. Συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου του 2009 ο Λου Πέριμαν, ο οποίος υποδυόταν τον Πάγκσλεϊ στην πρώτη ταινία δολοφονήθηκε άγρια από έναν πρώην κατάδικο. Ο λόγος για τον Σεθ Κρίστοφερ Τέιτουμ, ο οποίος σκότωσε τον ηθοποιό στο σπίτι του με τσεκούρι!

Σε αυτή την απίστευτη ιστορία, υπάρχει κι ένας πρωταγωνιστής, ο οποίος γλίτωσε από θαύμα! Ο Ρίτσαρντ Λόουσον, ο οποίος στην πρώτη ταινία ήταν ο γιατρός Ράιαν Μίτσελ, ήταν επιβάτης στο αεροπλάνο της πτήσης USAir Flight 405, το οποίο συνετρίβη στο Flushing Bay το 1992. Οι 27 από τους 51 επιβάτες πέθαναν στη μοιραία πτήση. Ο Λόουσον ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες.

poltergeist-5.jpg
Ο Ρίτσαρντ Λόουσον γλίτωσε από θαύμαfilmdaily.co

Οι σκελετοί ήταν πραγματικοί!

Οι θάνατοι των ηθοποιών «γέννησαν» την «κατάρα του Poltergeist», αλλά αυτό που πραγματικά έδωσε «τροφή» στους συνωμοσιολόγους για να αναπτύξουν τη θεωρία για τη συγκεκριμένη ταινία ήταν τα όσα είπε η Τζο Μπεθ Ουίλιαμς. Η ηθοποιός που υποδύθηκε την Νταϊάν Φρίλινγκ, τη μητέρα της οικογένειας.

Η Τζο Μπεθ αρκετά χρόνια αργότερα αποκάλυψε ότι οι σκελετοί που χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες σκηνές της πρώτης ταινίας δεν ήταν ψεύτικοι! Μάλιστα, όπως τόνισε, τόσο η ίδια, όσο κι οι συμπρωταγωνιστές της το έμαθαν μετά τα γυρίσματα.

Εκείνη την εποχή η αγορά ενός πραγματικού σκελετού ήταν πολύ φθηνότερη από την αντίστοιχη ενός πλαστικού κι έτσι ο Σπίλμπεργκ αποφάσισε να τους προμηθευτεί από εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού. Το κράτησε μυστικό από τους ηθοποιούς, ωστόσο κάποιος από την παραγωγή προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη, προκαλώντας σοκ σε όσους είχαν λάβει μέρος στην ταινία.

Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας που υπάρχει για την ταινία, η χρήση πραγματικών σκελετών «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό για την «κατάρα» που «κυνήγησε» αρκετούς από τους βασικούς ηθοποιούς τα επόμενα χρόνια.

Η ταινία αποτέλεσε ακόμα και πηγή έμπνευσης για τους οπαδούς των Σιάτλ Σόντερς στο MLSAP Images

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Crash test τα εποχιακά για το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ανθοπωλείων