ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή για 450 εκατ. παιδιά ο υποσιτισμός

Απειλή για 450 εκατ. παιδιά ο υποσιτισμός

Ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά, μέσα στην επόμενη 15ετία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν επιβράδυνση στη σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη, προειδοποιεί η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Η οργάνωση καλεί για άμεση λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υποσιτισμού και ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να διοργανώσει μέσα στη χρονιά μία συνδιάσκεψη για την πείνα στον κόσμο, επωφελούμενη από την παρουσία πολλών αρχηγών κρατών στο Λονδίνο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα, 300 παιδιά χάνονται από υποσιτισμό, πολλές φορές διότι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά, τα οποία εμείς στις πλούσιες χώρες θεωρούμε ως αυτονόητες κατακτήσεις», τονίζει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Τζάστιν Φόρσαϊθ.

«Κτυπώντας τους λιμούς και τον υποσιτισμό, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τη χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν την κατάσταση εκατομμυρίων παιδιών», προσθέτει.

Τουλάχιστον 171 εκατ. παιδιά πλήττονται σήμερα από βραδεία ανάπτυξη οφειλόμενη στον υποσιτισμό, τονίζει σε έκθεσή της η ΜΚΟ. Η έλλειψη τροφής, σε συνδυασμό με τις ασθένειες, αποτελούν παράγοντες που εμποδίζουν σώμα και εγκέφαλο να αναπτυχθούν κανονικά, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Στην Ασία, όπου 100 εκατ. παιδιά πλήττονται από επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους, η έκθεση προβλέπει πως επιπλέον 7 εκατ. θα έχουν πληγεί έως το 2050, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.

Στην έκθεση παρατίθεται το παράδειγμα της 9χρονης Μαρίτου από την Αιθιοπία, η οποία δεν είχε άλλη τροφή παρά ένα κομμάτι ψωμί με σάλτσα. «Δεν τρώμε τίποτε άλλο. Μία φορά τον χρόνο, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τυγχάνει να έχουμε ένα αυγό ή κρέας. Δεν υπάρχουν πολλά για να φάμε, όμως οι γονείς μου μας προσφέρουν ό,τι μπορούν», τονίζει η μικρή στη μαρτυρία της.