ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Κρίσιμη μέρα για το εμβόλιο της Pfizer - Συνεδριάζει για το «πράσινο φως» η FDA

Κορονοϊός: Κρίσιμη μέρα για το εμβόλιο της Pfizer - Συνεδριάζει για το «πράσινο φως» η FDA

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συγκεντρωθεί ώστε να βάλουν στο «μικροσκόπιο» τα δεδομένα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο

Η ώρα της «κρίσης» για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer στην Αμερική είναι η σημερινή καθώς στις ΗΠΑ, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου εμβολίου.

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συγκεντρωθεί ώστε να βάλουν στο «μικροσκόπιο» τα δεδομένα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Την επιτροπή ορίζει η FDA ενώ έπειτα θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Πάντως ακόμα και αν η επιτροπή των επιστημόνων υπερψηφίσει ή καταψηφίσει ως ασφαλές το εμβόλιο η FDA, έχει τον τελικό λόγο για την κυκλοφορία ή όχι του εμβολίου. Η απόφαση των επιστημόνων είναι περισσότερο «συμβουλευτική», αν και πολλές φορές η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ακολουθεί την «ετυμηγορία» της εκάστοτε επιτροπής.

Όπως έχει γίνει γνωστό η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή της μετά τις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ανάλογη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από την FDA για το εμβόλιο της Moderna στις 17 Δεκεμβρίου.

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να εξετάσει ο FDA, για τα εμβόλια υποψήφια προς κυκλοφορία:

  • Η εξουσιοδότηση πρέπει να απευθύνεται σε έναν παράγοντα που προκαλεί ασθένεια ή καταστάση, απειλητική για την ανθρώπινη ζωή

    Πρέπει να υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το ιατρικό προϊόν μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη, τη διάγνωση ή τη θεραπεία αυτής της ασθένειας ή της κατάστασης.

    Τα οφέλη του προϊόντος πρέπει να υπερτερούν των κινδύνων.

    Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο κατάλληλο προϊόν ήδη εγκεκριμένο και διαθέσιμο για διάγνωση, πρόληψη ή θεραπεία της νόσου ή της κατάστασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα – Το σπάνιο φαινόμενο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό