ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στη Φινλανδία μετά από αύξηση της ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο

Πανικός στη Φινλανδία μετά από αύξηση της ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο

Συναγερμός σήμανε στη Φινλανδία όταν ένας πυρηνικός αντιδραστήρας προχώρησε σε αυτόματο κλείσιμο όταν διαπιστώθηκε αύξηση της ραδιενέργειας.

Το περιστατικό συνέβη στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ολκιλουότο στη δυτική Φινλανδία.

Η αρμόδια φιλανδική αρχή χαρακτήρισε το περιστατικό σοβαρό ανακοινώνοντας ότι υπήρξε ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της αρχής, πάντως, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο περιστατικό στη Φινλανδία, γεγονός που ανησύχησε τους πολίτες της χώρας.

Η αύξηση της ραδιενέργειας καταγράφηκε στο σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό τι την προκάλεσε.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου 30 χρόνια σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φινλανδία. Αυτή τη φορά όμως η αύξηση σημειώθηκε σε σωλήνες που βρίσκονται πιο κοντά στον αντιδραστήρα.

Ο αντιδραστήρας στο εν λόγω εργοστάσιο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1980 θα τεθεί σε κατάσταση ασφαλείας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Στη Φινλανδία το 1/3 της παραγωγής ενέργειας καλύπτεται από πυρηνικά εργοστάσια ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή άλλων δύο αντιδραστήρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οριστικό: Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν - Με click away και τηλέφωνο οι αγορές