ΚΟΣΜΟΣ

Το τέλος του κόσμου έρχεται για... 1.234.999ή φορά – Από τους Μάγια στον Κομήτη του Χάλεϊ

Το τέλος του κόσμου έρχεται για... 1.234.999ή φορά – Από τους Μάγια στον Κομήτη του Χάλεϊ
Pixabay

Τι και αν απέχουμε λίγες ημέρες από το τέλος του 2020, μιας χρονιάς που κανείς δεν θέλει να θυμάται, υπάρχει αρκετός χρόνος για να μας χτυπήσουν κι άλλα δεινά. Μετά την πανδημία λοιπόν που ανέτρεψε όσα ξέραμε, την προσεχή Δευτέρα έρχεται (ναι!!!!) ξανά το τέλος του κόσμου!

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ειδήσεις που αφορούν στον ερχομό του τέλος του κόσμου. Ο πάστορας Paul Begley, αποφάσισε να μας «μαυρίσει» λίγο ακόμα το 2020 και να προβλέψει ότι το τέλος του κόσμου έρχεται τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Όπως εξηγεί τόσο ο ίδιος και αλλά οι υπόλοιποι συνωμοσιολόγοι του πλανήτη, η πρόβλεψη τους στηρίζεται στο ημερολόγιο των Μάγια, αλλά και στο γεγονός ότι εκείνη την ημέρα, ο Δίας και ο Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον που θα μοιάζουν λες και είναι ένας διπλός πλανήτης.

Η χρονιά που θα εξαφανίσουμε από την μνήμη μας.Pixabay

Μικρή σημείωση εκείνη την ημέρα, ο πάστορας έχει γενέθλια. Καταπληκτικό δώρο για τον ίδιο και τον πλανήτη.

Ο πάστορας και οι προφητείες του

Στα αστρονομικά νέα οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

Εκείνο το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια. Είναι η πρώτη φορά που το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα.

Πριν λοιπόν καταστραφούμε ολοσχερώς, ας κάνουμε μία αναδρομή στις φορές που περιμέναμε το τέλος, αλλά αυτό τελικά ΔΕΝ ήρθε.

Η Αποκάλυψη των Μάγια

21 Δεκεμβρίου 2012, ήταν η ημερομηνία που σηματοδοτούσε το τέλος του πρώτου «Μεγάλου Κύκλου» του ημερολογίου των Μάγια. Ωστόσο, έγινε μία πολύ μεγάλη παρεξήγηση…

imerologio-magia-2.jpg
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πυραμίδα Kukulkan στην Chichen Itza, του Μεξικού, χτισμένη από τους Μάγια.AP Photo/Israel Leal

Το ημερολόγιο των Μάγια αρχίζει την χρονιά που αντιστοιχεί στο 3114 π.Χ. και συνεχίζει σε περιόδους 394 ετών, γνωστών ως Μπακτούν. Το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 σηματοδοτεί το τέλος του 13ου Μπακτούν. Ο μύθος για την συντέλεια του κόσμου βασίστηκε σε λανθασμένη ανάγνωση του ημερολογίου αυτού. Σύμφωνα με αρχαιολόγους ειδικούς στους Μάγια, απλώς σημαίνει ότι ξεκινάει μια νέα εποχή, όπως κι έγινε τελικά.

Για το πώς θα καταστρεφόταν τότε η Γη, υπήρξαν αρκετές θεωρίες, με την καλύτερη να είναι η σύγκρουση με τον φανταστικό πλανήτη Nibiru. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά ξεπούλησαν τα σετ επιβίωσης.

Harold Camping: Το τέλος θα ‘ρχόταν το 1994

Ο γνωστός ευαγγελιστής Harold Camping προέβλεπε το 1992 ότι κάποια στιγμή στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1994 θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Συγκεκριμένα ο Χριστός θα επέστρεφε και η συντέλεια δεν θα ήταν μακριά.

Ο Harold CampingAP Photo/Marcio Jose Sanchez

Ο Camping είχε βασίσει τους υπολογισμούς του σε νούμερα και ημερομηνίες της Βίβλου και ήταν «99,9% σίγουρος» ότι τα μαθηματικά του ήταν σωστά. Όπως καταλαβαίνεται, δεν ήταν τελικά. Βέβαια, δεν το έβαλε κάτω και λίγα χρόνια αργότερα προέβλεψε την καταστροφή στις 21 Μαΐου του 2011, την ημερομηνία – σύμφωνα με τον ίδιο – που συμπληρώνονταν 7.000 χρόνια από την Βιβλική καταστροφή. Ωστόσο, ούτε και αυτή του βγήκε και μετέφερε την καταστροφή του κόσμου για τις 21 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Κομήτης του Χάλεϊ

Ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας.

Ένας αστρονόμος παρατηρεί τις Ωριωνίδες σε χωριό της Βουλγαρίας. Τα φαινόμενο των Πεφταστεριών προκαλείται όταν η Γη περνά από την κοσμική σκόνη που έχει δημιουργήσει το πέρασμα του κομήτη ΧάλεϊAP Photo/Petar Petrov

Ο Κομήτης Χάλεϊ πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1656–1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και το περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.

Προετοιμασίες στο Darmstadt της Γερμανίας για την παρατήρηση του κομήτη Χάλεϊ το 1986.AP Photo/Kurt Strumpf

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς! Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.

Με πληροφορίες από sansimera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.