ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Κατηγορούν τους δεσμοφύλακες μετά την πυρκαγιά σε φυλακή

Ονδούρα: Κατηγορούν τους δεσμοφύλακες μετά την πυρκαγιά σε φυλακή

Ευθύνες στους δεσμοφύλακες επιρρίπτουν οι επιζώντες της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 εγκλείστους.

Οι κρατούμενοι κατηγορούν τους υπαλλήλους ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

«Επικρατούσε πλήρες χάος. Άνθρωποι έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους, πυροβολισμοί ακούγονταν. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί», είπε ο εφημέριος της φυλακής Ρεϊνάλντο Μονκάντα.

Ο Ροσέντο Σάντσες, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για φόνο, ξύπνησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Διέφυγε από το κελί του και λέει πως είδε δεσμοφύλακες να πυροβολούν εναντίον εγκλείστων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

«Ήταν κόλαση, να βλέπεις τους φίλους σου, ανθρώπους που γνώριζες καλά, να καίγονται ζωντανοί», είπε ο Σάντσες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική δεν έφτασε στη φυλακή παρά μισή ώρα αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ άλλοι επιζώντες είπαν πως οι φρουροί αγνοούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια.

Χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τράβηξε γείτονας των φυλακών και το οποίο επιβεβαιώνει πως η αστυνομία άνοιξε πυρ στο εσωτερικό τους.