ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορονοϊού: Η Ευρώπη θωρακίζεται με μπλόκο στις πτήσεις από τη Βρετανία - Το σχέδιο της ΕΕ

Μετάλλαξη κορονοϊού: Η Ευρώπη θωρακίζεται με μπλόκο στις πτήσεις από τη Βρετανία - Το σχέδιο της ΕΕ
AP IMAGES

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σε διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο κρίσεων της ΕΕ. Στην Ιταλία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού.

Από τα μεσάνυχτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διακόψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.

Παράλληλα, διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις των χωρών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Συναγερμός στη ΓΓΠΠ - Σε καραντίνα όσοι έρχονται στην Ελλάδα από Βρετανία

Η γ.γ της Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου το νέο στέλεχος του ιού που βρίσκεται «εκτός ελέγχου» στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μην έρθει και στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία αποφάσισε ότι όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, θα πρέπει να βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση για 7 ημέρες, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων Γερμανίας - Ηνωμένου Βασιλείου

Κυβερνητικό στέλεχος στη Γερμανία, γνωστοποίησε πως η χώρα διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιταλία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία

Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Σημειώνεται δε, πως στην Ιταλία εντοπίστηκε ήδη το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Το Βέλγιο θα αναστείλει πτήσεις και δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που αποφάσισε η Ολλανδία.

Η Γαλλία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία.

Σε αυτο-περιορισμό όσοι φτάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Σε αυτο-περιορισμό θα παραμένουν από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, «μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, οφείλουν να παραμένουν σε αυτό-περιορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Νοείται ότι κατά την περίοδο του αυτό-περιορισμού, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 π.μ..

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό στο μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ για την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού μοριακής εξέτασης (PCR test) 72 ωρών, ενώ συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών στα αεροδρόμια.

Τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, και οποιεσδήποτε νεότερες εισηγήσεις πιθανόν προκύψουν, θα ανακοινωθούν»

Και η Ολλανδία αναστέλλει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το γαμπρό του Ερντογάν: Άφαντος ο Αλμπαϊράκ - Οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του