ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer

Εμβόλιο κορονοϊού: Το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech στις χώρες της ΕΕ «άναψε» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «ΟΚ» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί λοιπόν να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμη και μέχρι το τέλος της ημέρας.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει 15,5 ευρώ (18,9 $) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που παράγεται από την Pfizer και τη BioNTech.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη από εκείνη που οι εταιρίες φέρεται πως θα χρεώσουν τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, το ευρωπαϊκό μπλοκ διαπραγματεύτηκε με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία της Pfizer και την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, BioΝΤech για 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Λινού στο Newsbomb.gr: Πολύ πιθανό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να είναι και στην Ελλάδα