ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αγωνία στην Ευρώπη -Το «στέλεχος του Λονδίνου» εντοπίστηκε σε Ισπανία - Σουηδία

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αγωνία στην Ευρώπη -Το «στέλεχος του Λονδίνου» εντοπίστηκε σε Ισπανία - Σουηδία
ASSOCIATED PRESS

Νέος «συναγερμός» σήμανε στην Ευρώπη, στο άκουσμα της είδησης για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και η οποία ενδέχεται να μεταδίδεται πολύ ταχύτερα σε σχέση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, καταγράφεται καθημερινά σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Μάλιστα, η Ισπανία και η Σουηδία είναι οι τελευταίες χώρες που μπαίνουν στον κατάλογο των χωρών που έχουν αναφέρει κρούσματα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού.

Στη Σουηδία καταγράφηκε ένα κρούσμα της νέας μετάλλαξης, ενώ στην Ισπανία τέσσερα.

Η Ιρλανδία επιβεβαίωσε την Πέμπτη (25/12) ότι κυκλοφορεί στη χώρα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» αφού το Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Δουβλίνου ανέλυσε το γονιδίωμά του, ανέφερε ο αρχίατρος Τόνι Χόλοχαν.

«Οι περαιτέρω εξετάσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό» έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη αυτή στην Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς (κεντρικά), ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του. Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01». Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού στη Γαλλία αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Τέλος, η μετάλλαξη του κορονοϊού, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κινητικότητα στα σύνορα: Πολιορκία αλά… Έβρος στήνουν οι Τούρκοι – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις