ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ ψάχνει διάδοχο του Βουλφ

Η Μέρκελ ψάχνει διάδοχο του Βουλφ

Το διάδοχο του παραιτηθέντος γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ θα επιχειρήσει να επιλέξει η Άνγκελα Μέρκελ, που θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή της.

Ο Βουλφ αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του την Παρασκευή από την γερμανική προεδρεία, καθώς οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του για διαφθορά.

Ως εκ τούτου, η Μέρκελ, που είχε επιλέξει τον Βουλφ το 2010, θα συναντηθεί στο κτίριο της καγκελαρίας με τους αρχηγούς της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Φίλιπ Ρέσλερ.

Η διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται ότι θα είναι μεγάλη, ενώ ο υποψήφιος της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί από την καγκελάριο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Προηγουμένως, θα έχει επαφές και με τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

Μέχρι στιγμής, επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται: ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κλάους Τέπφερ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε και η πολιτικός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ. Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει προτείνει για την προεδρία των Γιοαχίμ Γκάουκ.

Προσωρινά, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο Ζέεχοφερ, ως επικεφαλής της Άνω Βουλής (Μπούντεσρατ).