ΚΟΣΜΟΣ

Pierre Cardin: Θρήνος για τον σχεδιαστή που καθόρισε την μοντέρνα μόδα των τελευταίων 60 ετών

Pierre Cardin: Θρήνος για τον σχεδιαστή που καθόρισε την μοντέρνα μόδα των τελευταίων 60 ετών

Ο Pierre Cardin ο οποίος έφυγε σε ηλικία 98 ετών είχε πάθος με το μαλλί και όλα όσα μπορούσε να κάνει με το ψαλίδι.

Ο διάσημος σχεδιαστής δεν αντλούσε έμπνευση από το γυναικείο κορμί αλλά, όπως είχε παραδεχθεί, ήθελε να βάλει τις γυναίκες σε μια αρχιτεκτονική λογική.

«Τα ρούχα μου δεν είναι προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Είναι σαν να ακούς μοντέρνα μουσική» έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Pierre Cardin γεννήθηκε στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας όπου οι γονείς του εργάζονταν σε αμπελώνες μέχρι την μετακόμιση της πολυμελούς οικογένειας – ο Pierre Cardin είχε 10 αδέρφια – στην Γαλλία.

Εκεί ο νεαρός Pierre Cardin εντυπωσιάστηκε από την αρχιτεκτονική αλλά σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε δίπλα σε έναν ράφτη και από τότε άλλαξε η ζωή του μέχρι το 1944 οπότε και εντάχθηκε στις τάξεις του οίκου μόδας Paquin.

Ο Pierre Cardin ξεκίνησε να μαθαίνει την δίπλα σε έναν σχεδιαστή στο Saint-Etienne, περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Ο Cardin θα δουλέψει με τον Jean Cocteau Christian Bérard, σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας κουστούμια και μάσκες.

Όπως αναφέρει η «Le Parisien», αργότερα θα γνωριστεί με το φίλο του Bérard, Christian Dior, ο οποίος θα τον προσλάβει ως πρώτο σχεδιαστή στον οίκο του. Ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας το 1954, ενώ από το 1991 ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO.

Ο θρύλος της μόδας ήταν γνωστός για το στυλ avant-garde. Λάτρευε τα γεωμετρικά σχέδια και ξέφευγε από τις κλασσικές νόρμες.

Ο Pierre Cardin κατάφερε το brand του να ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τους πιο γνωστούς Γάλλους παγκοσμίως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Σύψα για τοπικά lockdown από την επόμενη εβδομάδα: Οι 11 περιοχές που είναι στο μικροσκόπιο