ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά το Ισραήλ

Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά το Ισραήλ

«Συντριπτικές» κυρώσεις κατά του Ιράν ζητεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή, καλώντας παράλληλα την διεθνή κοινότητα να επιβάλει «συντριπτικές» κυρώσεις στην Τεχεράνη.

«Ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί μια απειλή για όλο τον κόσμο, όχι μόνο το Ισραήλ. Άλλες σημαντικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να αποπειραθούν να αποκτήσουν πυρηνική δυνατότητα, πιθανώς η Σαουδική Αραβία, πιθανώς η Τουρκία, πιθανώς ακόμα και η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Μπαράκ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό της επιβολής κυρώσεων και να τις καταστήσουμε συντριπτικές. . . σε τέτοια έκταση που η ηγεσία [του Ιράν] θα αναγκαστεί να διερωτηθεί 'είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα της απομόνωσης από τον περισσότερο, αν όχι όλο, τον κόσμο», τόνισε ο Μπαράκ.

Το Ισραήλ, που πιστεύεται ευρέως ότι είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Μέση Ανατολή, λέει ότι το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε απειλή για την ύπαρξή του. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Ουάσινγκτον αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.