ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία προειδοποιεί πως το Ιράν αυξάνει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων

Η Γαλλία προειδοποιεί πως το Ιράν αυξάνει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων

Το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης της ικανότητάς του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και είναι επείγον η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον να επιστρέψουν στη πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησε την διαδικασία παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20%, στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, προχωρώντας στην βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Αυτό το ποσοστό εμπλουτισμού η Τεχεράνη το είχε πετύχει προτού καταλήξει στη συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό των αμφιλεγόμενων πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Οι παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας από την Τεχεράνη από τότε που η Ουάσινγκτον υπό την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018, επαναφέροντας κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε αυτό που ονόμασε εκστρατεία μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτή η στρατηγική αύξησε μόνο τον κίνδυνο και την απειλή», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ-Λεντριάν στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει επειδή το Ιράν και - το λέω ξεκάθαρα - βρίσκεται στη διαδικασία να αποκτήσει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικής (όπλων)».

Ο κύριος στόχος της συμφωνίας JCPOA ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παραγάγει επαρκές σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αν το επέλεγε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες. Εκείνη η συμφωνία κατάργησε επίσης τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να χρησιμοποιήσει ως όπλο το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Με τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν να είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Ιούνιο, ο Λεντριάν είπε ότι είναι επείγον να «πούμε στους Ιρανούς ότι αρκετά με αυτό» και να επαναφέρουμε το Ιράν και τις ΗΠΑ πίσω στη συμφωνία.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία εάν το Ιράν επανέλθει στην αυστηρή τήρησή της. Η Ισλαμική Δημοκρατία τονίζει ότι πρέπει πρώτα να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις προτού αντιστρέψει τις πυρηνικές παραβιάσεις της.

Ωστόσο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ακόμη και αν και οι δύο πλευρές επανέλθουν στη συμφωνία, αυτό δεν είναι αρκετό.

«Θα χρειαστεί να γίνουν δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τη διάδοση βαλλιστικών όπλων και την αποσταθεροποιητική δράση του Ιράν στις γειτονικές του χώρες στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση: «Να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν»