ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις για τη βεβήλωση του Κορανίου στο Αφγανιστάν

Διαδηλώσεις για τη βεβήλωση του Κορανίου στο Αφγανιστάν

«Θάνατος στους Αμερικανούς» φώναζαν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την αμερικανική βάση στην Μπάγκραμ του Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί διαμαρτύρονταν για τη βεβήλωση του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι έκαψαν αντίτυπα του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων.

Η διαδήλωση σύντομα έγινε βίαια, με τους στρατιώτες των ΗΠΑ να κάνουν χρήση λαστιχένιων σφαιρών. Δεκατρείς διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά και λίγη ώρα αργότερα το διαμαρτυρόμενο πλήθος διαλύθηκε.

Ο συνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος της ISAF, δήλωσε ότι «χρησιμοποιήθηκαν μη-θανάσιμα βλήματα για να βοηθήσουμε στην απώθηση του πλήθους έξω από τη βάση Μπάγκραμ».

Παράλληλα, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν ζήτησε «συγγνώμη» από τον αφγανικό λαό μετά τις πληροφορίες ότι «στρατιώτες στη βάση Μπαγκράμ κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ισλαμικών κειμένων, μεταξύ των οποίων αντίτυπα του Κορανίου».

Ο στρατηγός Άλεν διέταξε έρευνα για το συμβάν.

«Μόλις ενημερωθήκαμε για τις πράξεις αυτές επενέβημεν αμέσως και τις σταματήσαμε. Τα βιβλία που σώθηκαν θα αποκατασταθούν αμέσως από τις αρμόδιες θρησκευτικές αρχές», προσέθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.