ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ

Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν για να κάνει σχετική ομιλία.

Μάλιστα, ο Κέβιν Ραντ έκανε λόγο για την απουσία στήριξης προς το πρόσωπό του από τον πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ. «Δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ των καθηκόντων μου. Δεν μπορώ να είμαι υπουργός Εξωτερικών αν δεν με στηρίζει η πρωθυπουργός. Η παραίτησή μου είναι ότι πιο έντιμο μπορούσα να κάνω» είπε ο κ. Ραντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών και επίδοξος μνηστήρας της πρωθυπουργίας, βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας από τους υποστηρικτές της πρωθυπουργού, της γυναίκας που τον ανέτρεψε από την πρωθυπουργία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η φημολογία για επικείμενη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας εκ μέρους του έχει εξελιχθεί σε «σαπουνόπερα», έχει διχάσει την κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα και υπονομεύει καθημερινά το έργο της κυβέρνησης.

«Δεν θέλω να έχω τίποτα με όλα αυτά» τόνισε και πρόσθεσε πως «η συνεχιζόμενη φιλολογία για το θέμα της πρωθυπουργίας αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την φίλη μου, πολιτειακή πρωθυπουργό του Κουίνσλαντ, 'Αννα Μπλάϊ που έχει να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες».

Ο κ. Ραντ εξέφρασε την λύπη του που ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ουάσιγκτον. «Θα επιστρέψω αύριο στο Μπρισμπέιν και αφού συμβουλευτώ την οικογένειά μου, την Δευτέρα θα ενημερώσω την Βουλή ποιο θα είναι το πολιτικό μου μέλλον» είπε.

Σε περίπτωση που ο κ. Ραντ παραιτηθεί και από βουλευτής, τότε θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές και είναι πολύ πιθανόν να χάσει την έδρα το Εργατικό κόμμα.Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλιας Γκίλαρντ θα απειληθεί ακόμα και με κατάρρευση. Βεβαίως δεν είναι σίγουρο ότι θα παραιτηθεί. Ενδεχομένως να παραμείνει βουλευτής και όταν κρίνει ότι έχει τους αριθμούς να επιχειρήσει την ανατροπή της κ. Γκίλαρντ.