ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Πορτογαλία: Η χώρα εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς - «Καλπάζει» η πανδημία

Κορονοϊός - Πορτογαλία: Η χώρα εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς - «Καλπάζει» η πανδημία

Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι πολίτες άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στην Πορτογαλία κατά της νόσου Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση, που προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Οι βουλευτές και οι υπουργοί θα εμβολιαστούν επίσης από την επόμενη εβδομάδα, είπε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, την ώρα, ωστόσο, που οι υγειονομικοί δεν κρύβουν την απόγνωσή τους μπροστά στην εκτόξευση των μολύνσεων.

«Οι συνάδελφοί έχουν εξουθενωθεί. Είναι απολύτως εξουθενωμένοι και ορισμένες μέρες απλά θέλουν να κλάψουν», είπε μία τραυματιοφορέας στο Ρόιτερς. Η γυναίκα δεν θέλησε να κατονομαστεί, επειδή φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά της, εάν αποκαλύψει το όνομά της, καθώς ο εργοδότης της δεν επιτρέπει στο προσωπικό να μιλάει στα ΜΜΕ χωρίς άδεια.

«Κόσμος έχει πεθάνει μέσα στα ασθενοφόρα και θα συνεχίσει να πεθαίνει, επειδή δεν υπάρχει χωρητικότητα για να ανταποκριθούμε», περιέγραψε, προσθέτοντας: «Προσφάτως, πήγα έναν ασθενή στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να περιμένω δύο ώρες μέσα στο ασθενοφόρο… όμως έχω συναδέλφους που περίμεναν πέντε, έξι, σχεδόν επτά ώρες».

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ηλικιωμένος πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, έπειτα από αναμονή 3 ωρών έξω από ένα νοσοκομείο στην πόλη Πορταλέγκρε. Την προπερασμένη εβδομάδα, ένας 80χρονος επίσης πέθανε αναμένοντας για ώρες να τον παραλάβουν έξω από το νοσοκομείο Torres Vedras.

Τα νοσοκομεία της Πορτογαλία αναφέρουν πως τα κρεβάτια εξαντλούνται για τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και άλλα νοσήματα.

«Η υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία είναι πραγματική», επιβεβαίωσε η Τεμίντο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, περιγράφοντας ως ανησυχητική την κατάσταση.

«Σε πολλές περιπτώσεις, τα νοσοκομεία αναπροσάρμοσαν στο μέγιστο τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πέραν αυτού», σημείωσε η υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως οι αρχές προσπαθούν να εγκαταστήσουν περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία και ενδέχεται να μεταφέρουν ασθενείς που νοσηλεύονται, εφόσον μπορεί να γίνει, στα σπίτια τους, για να απελευθερώσουν χώρο.

Η Μάρτα Τεμίντο γνωστοποίησε πως η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει περίπου 411.600 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, ωστόσο μονάχα 255.700 δόσεις έχουν προς το παρόν χορηγηθεί στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις

Ροή Ειδήσεων