ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα παράξενα και άγνωστα facts για την ημέρα του Halloween!

Top10: Δέκα παράξενα και άγνωστα facts για την ημέρα του Halloween!

Μπορεί στα μέρη μας ο Οκτώβρης να είναι ένας μήνας που σχετίζεται ως επί το πλείστων με τον ερχομό του φθινοπώρου και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλα μέρη του κόσμου, όπως είναι η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία και η Ιρλανδία. Εκεί ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας γιορτής και μαγείας, αφού τότε γίνεται ο εορτασμός του Halloween.

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, όπου τα παιδιά υιοθετούν μία τρομακτική αμφίεση και επισκέπτονται γειτονικά σπίτια κάνοντας την πατροπαράδοτη ερώτηση «trick or treat», δηλαδή «φάρσα ή κέρασμα». Παρότι μοιάζει αρκετά με τις δικές μας Απόκριές, το Halloween δημιουργεί μία πιο μεταφυσική και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το Halloween προέρχεται από την παράδοση των Κελτών και συγκεκριμένα από τη γιορτή Samhain που σηματοδοτούσε τον ερχομό του χειμώνα, και την αλλαγή της εποχής που δημιουργούσε μία δίοδο ανάμεσα στον «πάνω» και τον «κάτω» κόσμο.

Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι, δοξασίες και έθιμα που συνδέονται με την γιορτή του Halloween που είναι λίγο πολύ γνωστά στο ευρύ κοινο, παρακάτω όμως έχουν συγκεντρώσει μερικά που γνωρίζουν μόνο οι μυημένοι!

  1. Σύμφωνα με έναν ιρλανδικό μύθο, ο Jack O’Lantern, δηλαδή το πρόσωπο που σχηματίζουν στις φωτεινές κολοκύθες, προέρχεται από έναν τσιγκούνη Ιρλανδό που κατάφερε να μετατρέψει τον διάβολο σε νόμισμα. Ο μύθος λέει πως τον έβαλε στην τσέπη του με έναν σταυρό, με αποτέλεσμα ο διάβολος να μην μπορεί να επανέλθει στην κανονική του μορφή. Εξαιτίας αυτού, όταν ο Jack πέθανε δεν πήγε ούτε στην κόλαση ούτε στον παράδεισο αλλά κατέληξε να περιπλανιέται στη Γη με ένα πορτοκαλί φαναράκι, το οποίο κουνούσε για να βγάζει τους ανθρώπους από τον δρόμο τους.
  2. Το έθιμο του «trick or treat» έχει τις καταβολές του στον πολιτισμό των Κελτών. Κατά τους εορτασμούς του Samhain, οι άνθρωποι άφηναν έξω από τα σπίτι τους φαγητό και λιχουδιές για να καλοπιάσουν τα πνεύματα που τους επισκέπτονταν από τον «κάτω» κόσμο. Επιπλέον, η πρώτη αναφορά της διάσημης φράσης «trick or treat» γίνεται σε μία αφίσα του 1927 στην περιοχή του Καναδά.
  3. Στη Σκωτία πίστευαν πως την ημέρα του Halloween, οι ανύπαντρες γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να δουν τον μελλοντικό του σύζυγο, αρκεί να κοιταζόντουσαν σε έναν καθρέφτη την ώρα που το ρολόι θα έδειχνε μεσάνυχτα ή έαν κρεμούσαν ένα βρεγμένο σεντόνι μπροστά από μία φωτιά.
  4. Σύμφωνα με μία δοξασία, εάν ένα παιδί γεννηθεί την ημέρα του Halloween, έχει την υπερφυσική ικανότητα να συνομιλέι με πνεύματα.
  5. Η μεγαλύτερη Halloween παρέλαση γίνεται εδώ και 47 χρόνια στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή Greenwich Village, ενώ η πόλη New Hampshire έχει τα πρωτιά για τους περισσότερες φωτεινές κολοκύθες. Μάλιστα, το 2013 κατέρριψαν για όγδοη φορά το ρεκόρ του, σκαλίζοντας 30,581 κολοκύθες.
  6. Πολλά χρόνια πριν καθιερωθεί το έθιμο της κολοκύθας, οι άνθρωποι συνήθιζαν να σχηματίζουν το πρόσωπο του Jack O’Lantern σε τεύτλα, πατάτες, γογγύλια και παντζάρια.
  7. Το Halloween είναι η δεύτερη πιο εμπορική γιορτή σε όλο τον κόσμο, μετά από τα Χριστούγεννα, ενώ εκτιμάται πως οι σοκολάτες που αγοράζονται για τα κεράσματα, ξεπερνούν σε ποσότητα αυτές του Αγίου Βαλεντίνου.
  8. Ο Harry Houdini, ο μεγαλύτερος και διασημότερος μάγος όλων των εποχών, πέθανε την ημέρα του Halloween το 1926.
  9. Σύμφωνα με την παράδοση, εάν φορέσει κάποιος τα ρούχα του ανάποδα την ημέρα του Halloween και περπατήσει με την όπισθεν, τα μεσάνυχτα θα τον επισκεφθεί μία μάγισσα.
  10. Η επιστημονική κοινότητα έχει εφεύρει τον όρο «samhainophobia» για τους ανθρώπους που φοβούνται τη συγκεκριμένη γιορτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.