ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία - Κορονοϊός: Αυστηρότεροι κανόνες για τα ταξίδια εν μέσω ανησυχιών για 3ο κύμα της πανδημίας

Σουηδία - Κορονοϊός: Αυστηρότεροι κανόνες για τα ταξίδια εν μέσω ανησυχιών για 3ο κύμα της πανδημίας

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η Σουηδία σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με τρένο και λεωφορείο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί νέα αύξηση στα κρούσματα COVID-19 και η εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα από τότε που ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων έπληξε τη Σουηδία προς τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απάντηση της χώρας παραμένει πιο μετριοπαθής σε σχέση με τα ολικά lockdowns που υιοθετήθηκαν σε πολλά τμήματα της Ευρώπης.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, τα τρένα και τα λεωφορεία θα μπορούν να κινούνται μόνο με τη μισή δυναμικότητα εάν το ταξίδι τους είναι μεγαλύτερο των 150 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο περιορισμός θα ισχύει έως τα τέλη Μαΐου. Εξαιρέσεις θα ισχύσουν για όσους έχουν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους.

«Η κατάσταση με την πανδημία φαίνεται πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα-δυο μήνες νωρίτερα», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά… υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα και η κατάσταση θα μπορούσε, ως εκ τούτου, γρήγορα να επιδεινωθεί».

Τα σχολεία στη Σουηδία έχουν μία εβδομάδα διακοπών στις αρχές Μαρτίου, μια ευκαιρία για ταξίδια που εκμεταλλεύονται πολλές οικογένειες. Για πολλά από αυτά τα ταξίδια έχουν ήδη γίνει κρατήσεις και οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται να μειώσουν ιδιαίτερα την κίνηση κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τα ποσοστά μολύνσεων στη Σουηδία έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τους ημερήσιους αριθμούς να διαμορφώνονται χαμηλότερα από το ήμισυ του επιπέδου στα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπάρχει ωστόσο μια αύξηση στους ανθρώπους με το στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, και η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος.

Το πρώτο κύμα του ιού έπληξε τη Σουηδία ύστερα από τις σχολικές διακοπές του περασμένου Μαρτίου, με πολλούς Σουηδούς να μολύνονται κατά τη διάρκεια εκδρομών για σκι στις Άλπεις.

Από την Παρασκευή, η Σουηδία έχει καταγράψει 8.112 νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Υγείας. Την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί 9.649 κρούσματα. Η χώρα των 10 εκατ. κατοίκων κατέγραψε 73 νέους θανάτους, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 12.188.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων - Προς ολικό lockdown η Αττική