ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Φινλανδία - Ανακαλύφθηκε νέα μετάλλαξη του ιού

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Φινλανδία - Ανακαλύφθηκε νέα μετάλλαξη του ιού

Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία του νέου στελέχους που ανακάλυψε εργαστήριο στο Ελσίνκι

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, με αρκετές ομοιότητες με αυτές της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, η οποία εντοπίστηκε στη νότια Φινλανδία.

Η εν λόγω μετάλλαξη ανακαλύφθηκε, από εργαστήριο που βρίσκεται στο Ελσίνκι, σε ασθενή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Στο νέο στέλεχος του ιού δόθηκε το όνομα Fin-796H και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο είναι μεταδοτικότερο ή όχι σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ έχουν εντοπιστεί το προηγούμενο 24ωρο 12 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα μετάλλαξη δεν φαίνεται να «γεννήθηκε» στην περιοχή καθώς τα ιικά φορτία στη χώρα είναι πολύ χαμηλά.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι πιο μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι. Υπάρχουν αλλαγές στον ιό που μπορεί να επηρεάζουν τη μολυσματικότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Το εργαστήριο θεωρεί την συγκεκριμένη μετάλλαξη, «σημαντική και μοναδική» και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ PCR, που αναζητούν συγκεκριμένες γενετικές αλληλουχίες στο RNA του ιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

Ρoή Ειδήσεων