ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί: Η άνοδος, η εκκωφαντική πτώση και ο κατ’οικον περιορισμός σε μία έπαυλη εκατομμυρίων

Σαρκοζί: Η άνοδος, η εκκωφαντική πτώση και ο κατ’οικον περιορισμός σε μία έπαυλη εκατομμυρίων

Η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μία ιστορία αποκαθήλωσης που γράφεται εδώ και καιρό με πρωταγωνιστή τον άλλοτε πανίσχυρο ηγέτη της Γαλλίας

«Πρόεδρος Μπλινγκ-Μπλινγκ», «Γάλλος Θάτσερ», «Βασιλιάς Σαρκό». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προσωνύμια που συνόδευαν το Νικολά Σαρκοζί το 2007 όταν μπήκε θριαμβευτής στο μέγαρο των Ηλυσίων, με εντυπωσιακά ποσοστά δημοτικότητας.

Ο Σαρκοζί μιλούσε τότε για «ρήξη» με το παρελθόν που θα έβγαζε τη Γαλλία από τη στασιμότητα και θα την οδηγούσε στη νέα εποχή, όπως ακριβώς είχε κάνει τη δεκαετία του΄80 στη Βρετανία το πρότυπό του η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο 66χρονος άλλοτε ισχυρός άνδρας της Γαλλίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών,το ένα από αυτά χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια απόφαση άνευ προηγουμένου για τη χώρα.

Δε θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα παραμείνει όμως σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η ετυμηγορία για τα έργα και τις ημέρες του από την εποχή που κινούσε τα νήματα τερματίζει τα σενάρια επιστροφής του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Δεν είναι άλλωστε η τελευταία νομική του περιπέτεια.

Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι είχε λάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Στις 17 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει εκ νέου τη γαλλική δικαιοσύνη, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, και πάλι σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των εκλογών του 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγο του Κάρλα ΜπρούνιA.P

Η θητεία του στα Ηλύσια αμαυρώθηκε επίσης απο καταγγελίες για μία χλιδάτη ζωή, μία σειρά από πολυτελείς αποδράσεις εις βάρος των Γάλλων φορολουγούμενων.

Στο πλευρο του μέχρι σήμερα στα εύκολα, τις ημέρες δηλαδή της απόλυτης εξουσίας και των διακοπών σε εξωτικούς προορισμούς, αλλά και στα δύσκολα που ήρθαν στη συνέχεια η τρίτη του σύζυγος, Κάρλα Μπρούνι, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.

H πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του '80 και τραγουδίστρια, χαρακτήρισε την καταδίκη του συζύγου της «σκάνδαλο» και τις κατηγορίες «αποκρουστικά ψέματα».

«Τι παράλογη αγριότητα, αγάπη μου. Η μάχη συνεχίζεται, η αλήθεια θα λάμψει» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Ιnstagram όπου ανέβασε μία τρυφερή φωτογραφία τους.


Απο το 2016 , ο Σαρκοζί είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, στους κόλπους της κεντροδεξιάς όμως παρέμενε ιδιαίτερα δημοφιλής. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι παρασκηνιακά συμβούλευε αρκετές φορές το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Έχει εκδώσει επίσης αρκετά βιβλία που έγιναν μπεστ-σελερ, τα περισσότερα για τις ημέρες της παντοδυναμίας του.

Τότε που με την Κάρλα Μπρούνι στο πλευρό του και την εξουσία στα χέρια του, ο άλλοτε δημοφιλής πολιτικός ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο.

Όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη προεδρική θητεία, αλλά πλέον η υστεροφημία του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η αρχή του τέλους έγινε όταν άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος έκαναν έφοδο στο πολυτελές σπίτι του στο Παρίσι, το 2012, λίγες μόλις ημέρες μετά την απώλεια της ασυλίας του.

Η πολυτελής «φυλακή» στο κέντρο του Παρισιού

Θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος στη μεταπολεμική Γαλλία που θα παραμείνει σε κατ’οικον περιορισμό.

Τουλάχιστον λένε οι «κακές γλώσσες» στη νέα μοναχική του διαδρομή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θα έχει στο πλευρό του τη λαμπερή Κάρλα Μπρούνι.

Όσο για τη «φυλακή» όπου θα περάσει τους επόμενους 12 μήνες είναι το πολυτελές διαμέρισμα της αγαπημένης του.

Πρόκειται για ένα σπίτι αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Διαμερίσματα στο περίφημο συγκρότημα Villa Montmorency είχαν κάποτε ο συγγραφέας των «Αθλίων» Βικτόρ Ουγκό και ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: «Μπλόκο» στο SMS με κωδικό 6 – Απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο στην Αττική