ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μελέτη: Δεκαπλάσιοι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στις χώρες με πολλούς υπέρβαρους και παχύσαρκους

Νέα μελέτη: Δεκαπλάσιοι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στις χώρες με πολλούς υπέρβαρους και παχύσαρκους
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Οι θάνατοι από κορονοϊό είναι δεκαπλάσιοι στις χώρες όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας. 

Περίπου το 90% των θανάτων από κορονοϊό έχουν σημειωθεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Η νέα έρευνα, που αναδεικνύει το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό -πιθανότατα τον σημαντικότερο- παράγοντα κινδύνου για βαριά Covid-19 και θάνατο εξαιτίας της, εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η παχυσαρκία είχε καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά.

Η μελέτη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», εκτιμά ότι 2,2 εκατομμύρια από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως καταγράφονται σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους. Σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας (οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού) η θνητότητα της Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα όπου η θνητότητα της νόσου ξεπερνά τους 100 θανάτους/100.000 έχει υπέρβαρο ή παχύσαρκο πάνω από το 50% του πληθυσμού της (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25).

Για παράδειγμα, το Βιετνάμ έχει τη χαμηλότερη θνητότητα της Covid-19 στον κόσμο και παράλληλα το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού παγκοσμίως. Παρομοίως, άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, έχουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο θανάτων Covid-19 όσο και παχυσαρκίας.

Το αντίθετο συμβαίνει με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, όπου συνυπάρχουν η υψηλή θνητότητα από Covid-19 και τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Στις ΗΠΑ, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων (68%), το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, με 64% των ενηλίκων να έχουν βάρος άνω του κανονικού, το 20% των ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ έχουν κανονικό βάρος, το 32% είναι υπέρβαροι και το 48% παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα τόσο στον εμβολιασμό των παχύσαρκων ανθρώπων όσο και στη διενέργεια τεστ κορονοϊού σε αυτούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας