ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε νομοσχέδιο για εκλογική μεταρρύθμιση

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε νομοσχέδιο για εκλογική μεταρρύθμιση

Αλλαγές στη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα ενισχύσει οπως λένε τη Διαφάνεια προωθεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε εκλογικό νομοσχέδιο για την αλλαγή στη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα απαιτεί από τις Πολιτείες να αναθέσουν το καθήκον της αναδιάρθρωσης των περιφερειών σε ανεξάρτητες επιτροπές.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κυρίως διακομματικά με 210 «ναι» έναντι 200 «όχι».

Θεωρείται ένα από τα νομοσχέδια που φέρουν τη σφραγίδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει δηλώσει πως θα το υπογράψει και θα γίνει νόμος του κράτους, όταν περάσει και από τη Γερουσία.

Η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος, επειδή το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανατρέψει τα πληθυσμιακά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ανασχεδιάζονται οι χάρτες των περιφερειών με φόντο τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Οι πολιτείες χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια και διαδικασίες για τη σύνταξη των χαρτών. Σε 33 πολιτείες τουλάχιστον, οι κρατικοί νομοθέτες ελέγχουν τουλάχιστον ένα μέρος της διαδικασίας.

Τα κόμματα που ελέγχουν τα κρατικά νομοθετικά σώματα ασκούσαν συχνά μέχρι σήμερα την επιρροή τους, με τρόπο που ωφελεί το κόμμα στην εξουσία.

Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θα διευρύνει την πρόσβαση των πολιτών στις κάλπες και θα βελτιώσει τη διαφάνεια στην Ουάσινγκτον.

«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα» για αυτή την αλλαγή δήλωσε στο CNN ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνις, βασικός εμπνευστής του σχεδίου.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καθορίσουμε βασικά πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγγραφούν και να ψηφίζουν στην Αμερική χωρίς εμπόδια» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας