ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Το ιταλικό «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων και αναφορά στην Τουρκία

Ιταλία: Το ιταλικό «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων και αναφορά στην Τουρκία

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημία κορονοϊού και την κατάσταση στην Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλια 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη, ο Ντι Μάιο δήλωσε: «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».

O αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας, από την μεριά του, θέλησε να στείλει και νέο μήνυμα προς την κυβέρνηση της 'Αγκυρας και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφερθήκαμε στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την 'Αγκυρα, ώστε να υπάρξει απτή δέσμευσή της υπέρ του διαλόγου». «Διαπιστώσαμε ότι στη ανατολική Μεσόγειο άρχισαν να διαφαίνονται μηνύματα ύφεσης, τα οποία είναι εν δυνάμει ελπιδοφόρα», τόνισε από την μεριά του ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι «η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο EastMed Gas Forum».

Στην συνάντησή τους, οι δυο υπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στην Λιβύη, με αναφορά στην σημασία της αποστολής "Ειρήνη", όπως και της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, σε τρεις ημέρες, πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, οι εκλογές να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι οι Λίβυοι, και να τύχει πλήρους εφαρμογής η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, της 23ης του περασμένου Οκτωβρίου. «Συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης ξένων μαχητών και μισθοφόρων από την χώρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θεός του Χάους»: Ο τεράστιος αστεροειδής που θα περάσει αύριο κοντά από τη Γη -Ορατός με γυμνό μάτι