ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Αυστραλία μέχρι τους τυφώνες στον Ατλαντικό, μεγάλες φυσικές καταστροφές έπληξαν σφοδρά τον πλανήτη για μια ακόμη χρονιά. Στο μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις, τυφώνες, τσουνάμι, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες.

Περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνθρωποι την ίδια στιγμή επηρεάζονται άμεσα από ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως, χάνοντας τα σπίτια ή τα μέσα διαβίωσής τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν πάντοτε και οι αρχαιότερες από αυτές όμως χάνονται στα βάθη της ιστορίας.

Όπως η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της αρχαίας Θήρας (Σαντορίνης), γνωστή και ως «μινωική», μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο κατά τα τελευταία 4.000 χρόνια, που σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων έγινε μετά το 1600 π.Χ., μερικές δεκαετίες πιο πρόσφατα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Οι επιστήμονες όμως εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για τις καταστροφές στον Κόσμο (World Disasters Report), για το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών καταστροφών που καταγράφηκαν παγκοσμίως, συνδέονταν με την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές. Το 77% εξ’αυτών είχαν άμεση σχέση με την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σε βαθύ κόκκινο άλλες 9 περιοχές της χώρας