ΚΟΣΜΟΣ

«Τύμπανα πολέμου» στην Άπω Ανατολή: Εντείνεται το «μπρα ντε φερ» Κίνας - Ταϊβάν

«Τύμπανα πολέμου» στην Άπω Ανατολή: Εντείνεται το «μπρα ντε φερ» Κίνας - Ταϊβάν
AP

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως οι δυνάμεις της νησιωτικής χώρας αυξάνουν την παρουσία τους στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα Νότιας Κίνας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την εξαγωγή ευαίσθητης τεχνολογίας για τον εξοπλισμό του νέου στόλου υποβρυχίων της Ταϊβάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera, η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατική Ταϊβάν αποσχιθείσα επαρχία, έχει αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στο νησί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των πιέσεών της προς την Ταϊβάν- η οποία δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως θα αμυνθεί.

Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Τσίου Κούο-τσενγκ, που ανέλαβε καθήκοντα τον προηγούμενο μήνα, είπε ότι η Ταϊβάν έχει αυξήσει το προσωπικό και τους εξοπλισμούς στο Ίτου Άμπα, το κύριο νησί που κατέχει η Ταϊβάν στη Θάλασσα Νότιας Κίνας. Το Ίτου Άμπα, γνωστό επίσης ως Ταϊπίνγκ, είναι το μεγαλύτερο φυσικό νησί στα νησιά Σπράτλι και σε αυτό σταθμεύουν δυνάμεις της ακτοφυλακής της Ταϊβάν. «Είναι ικανοί να αρχίσουν πόλεμο» είπε ο Τσίου στο κοινοβούλιο, ερωτηθείς για το αν η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν. «Στόχος μου είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι».

Ο Τσίου είπε πως η Ταϊβάν ενισχύει την παρουσία της στο Ίτου Άμπα εξαιτίας του «επεκτατισμού» της Κίνας στην περιοχή- αν και επί της παρούσης δεν εξετάζει εγκατάσταση μόνιμης στρατιωτικής φρουράς.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά στη Θάλασσα Νότιας Κίνας και έχει δημιουργήσει αεροπορικές βάσεις σε κάποια από αυτά. Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία και Μπρουνέι έχουν επίσης αξιώσεις στην περιοχή.

Ο Τσίου είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει την έγκρισή τους για άδειες εξαγωγών ευαίσθητου εξοπλισμού που απαιτείται για την πρώτο εγχώριας κατασκευής στόλο υποβρυχίων της Ταϊβάν. Η κατασκευή των οκτώ υποβρυχίων άρχισε τον Νοέμβριο, με το πρώτο να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2024.

Όπως είπε, οι αγορές όπλων από τις ΗΠΑ- η κύρια πηγή εξοπλισμών της Ταϊβάν- δεν έχουν επηρεαστεί από την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση Μπάιντεν και συνεχίζονται.

Η Ταϊβάν εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, καθώς είναι αντιμέτωπη με συχνές προκλήσεις από την Κίνα στη θάλασσα και στον αέρα, μεταξύ των οποίων αποστολές κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν. Κατά τον Τσίου οι αποστολές αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του «πολέμου φθοράς» της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν- οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας, πολύ μικρότερες των αντίστοιχων κινεζικών, προσαρμόζονται για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τέτοιες ενέργειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στη Βουλή: Εκτός Τροχαίας ο τροχονόμος που είχε επεισόδιο με ντελιβερά – Διατάχθηκε ΕΔΕ