ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που σημείωσε κέρδη ρεκόρ, παρά την πανδημία - και γιατί

Ποια είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που σημείωσε κέρδη ρεκόρ, παρά την πανδημία - και γιατί
AP

Η Lamborghini είχε το πιο κερδοφόρο έτος στην ιστορία της το 2020, παρά το κλείσιμο επί δύο μήνες του εργοστασίου της στην Ιταλία κατά την πανδημία.

«Μας εξέπληξε» είπε, σύμφωνα με το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος, Στεφάν Βίνκελμαν.

Αν και οι πωλήσεις ήταν λίγο χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, η Lamborghini πούλησε περισσότερα ακριβά, customised supercars, ωθώντας τα κέρδη υψηλότερα.

Πίσω από μεγάλο μέρος της ζήτησης ήταν η Κίνα, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τη Γερμανία ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φέτος.

Το νέο SUV (sports utility vehicle) της Lamborghini ονομάζεται Urus και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αντιπροσωπεύοντας το 59% των πωλήσεων της εταιρείας παγκοσμίως πέρυσι.

Οι Κινέζοι αγοραστές φαίνονται να αναπτύσσουν προτιμήσεις για πολυτελή SUV από εταιρείες όπως οι Rolls-Royce, Bentley και Lamborghini.

Η Lamborghini, που ανήκει στη Volkswagen, πούλησε 7.430 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο το 2020. Περισσότερα είχε πουλήσει μόνο το 2019 (8.250). Ωστόσο ήταν πολύ μεγάλα τα έσοδά της από τα πολύ επικερδή «limited special series» μοντέλα της.

Όπως είπε ο Βίνκελμαν εννιά μήνες του 2021 έχουν καλυφθεί ήδη με παραγγελίες, οπότε «βλέπουμε το 2021 από πολύ αισιόδοξη οπτική».

Ο ίδιος σημείωσε στο CNBC ότι «είναι λίγο σαν το χρηματιστήριο: Η ψυχολογία των αγοραστών είναι στα ύψη. Δεν βλέπουν την ώρα να βγουν έξω ξανά και να απολαύσουν τη ζωή».

Η Κίνα θεωρείται πως θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας φέτος, αντικαθιστώντας για πρώτη φορά τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της Lamborghini: 2.224 αυτοκίνητα πουλήθηκαν το 2020.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία είναι η αυστηροποίηση των κανονισμών για τους ρύπους ανά τον κόσμο και η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Lamborghini δεν έχει ακόμα ανακοινώσει σχέδια για ένα ηλεκτρικό supercar, αν και ίσως να γίνει κάτι τέτοιο τον Απρίλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο