ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Επιτυχής δοκιμή κινητήρων πυραύλου για αποστολές στη Σελήνη

NASA: Επιτυχής δοκιμή κινητήρων πυραύλου για αποστολές στη Σελήνη

Ο πιο ισχυρός διαστημικός πύραυλος της εποχής μας, ο πύραυλος SLS της NASA, δοκιμάστηκε χθες και φαίνεται πως λειτουργεί άψογα.

Ο πύραυλος αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σύντομα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι από το 1972.

Στην δοκιμή που πραγματοποίησε η NASA, οι μηχανές του πυραύλου τέθηκαν σε λειτουργία για 8 λεπτά, το χρόνο δηλαδή που θα χρειαστεί ώστε να εκτοξευτεί από τη Γη και να ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη σελήνη.

Η δοκιμή έλαβε χώρα στο Διαστημικό Κέντρο Stennis, στο Μισσισσιπί των ΗΠΑ.

Τα καυσαέρια που προκλήθηκαν από τη δραστηριότητα των μηχανών του πυραύλου δημιούργησαν ένα τεράστιο σύννεφο, ορατό ακόμη και από το διάστημα, απ’ όπου το κατέγραψε ένας δορυφόρος της NASA.

Η δοκιμή των μηχανών του πυραύλου SLS, όπως φάνηκε από το διάστημα.

Ο πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή της NASA υπό το κωδικό όνομα «Artemis», η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2021.

Η αποστολή αυτή, μια ακόμη αποστολή εξερεύνησης της σελήνης, έχει στόχο την προετοιμασία των αστροναυτών και του ανθρώπου για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Οι μηχανές που θα χρησιμοποιηθούν στον πύραυλο έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, σε 21 εμβληματικές αποστολές της NASA, και πρόκειται να αποσυρθούν μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ Artemis.

Δύο από τις μηχανές είχαν αξιοποιηθεί στην πιο πρόσφατη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, που πραγματοποιήθηκε το 2011, ενώ μια άλλη χρησιμοποιήθηκε το 1998, στην αποστολή με την οποία εκτοξεύτηκε στο διάστημα το γηραιότερο άτομο ως τώρα: Ο αμερικανός γερουσιαστής και αστροναύτης Τζον Γκλεν, ο οποίος ήταν τότε 77 ετών.

Η τέταρτη από τις μηχανές του SLS έχει, τέλος, χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επισκευής και συντήρησης του τηλεσκοπίου Χαμπλ.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν για τελευταία φορά, και οι 4 πανίσχυρες μηχανές επιδιορθώθηκαν και ανακαινίστηκαν ενδελεχώς, και, όπως όλα δείχνουν, είναι ξανά έτοιμες για απογείωση.

ΠΗΓΗ: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ανοίγει και πότε