ΚΟΣΜΟΣ

Βούλγαροι αξιωματούχοι αντιμέτωποι με την αποπομπή

Βούλγαροι αξιωματούχοι αντιμέτωποι με την αποπομπή

Με αποπομπές απειλούνται αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, εφόσον δεν επιστρέψουν στο ταμείο του κράτους όλες τις επιχορηγήσεις που έλαβαν από το 2009.

Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. «Οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι διευθυντές γραφείων, οι περιφερειακοί διοικητές και οι αναπληρωτές τους πρέπει να επιστρέψουν όλα τα μπόνους έως την Παρασκευή», τόνισε χθες σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μπορίσοφ.

Αν οι αξιωματούχοι δεν επιστρέψουν τα χρήματα ή δεν τα δωρίσουν σε ειδικό ταμείο βοήθειας για παιδιά που έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε δαπανηρές εγχειρήσεις στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε απομακρύνσεις, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ άνοιξε ειδικό λογαριασμό για το σκοπό αυτό στην κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενέκριναν τη χορήγηση επιχορηγήσεων 100.000 λέβα (51.000 ευρώ) προς τους ίδιους.

Το υπουργείο δεν έχει ακόμη εξακριβώσει πόσα χρήματα διοχετεύθηκαν το 2011 για μπόνους στους αξιωματούχους.

Στις 24 Φεβρουαρίου το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δημοσιοποίησε πληροφορίες για πρόσθετα έσοδα μελών του υπουργικού συμβουλίου το 2010. Ο βουλευτής Αντόν Κούτεφ παρουσίασε στοιχεία για τα έσοδα υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν προέρχονται από το μισθό τους,

Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομίας Τράιτσο Τράικοφ έλαβε επιπρόσθετα 37.000 λέβα το 2010, σύμφωνα με τη δήλωσή του στην ελεγκτική υπηρεσία, είπε ο κ. Κούτεφ. Ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Ιγκνάτοφ έλαβε 29.206 λέβα και η υπουργός Δικαιοσύνης Μαργκαρίτα Πάβλοβα (τώρα αναπληρωτής πρόεδρος) 9.375 λέβα, πρόσθεσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τράικοφ εξήγησε μέσω της υπηρεσίας πληροφόρησης του υπουργείου ότι δεν έλαβε μπόνους, αλλά αποζημίωση για την ιδιότητά του ως προέδρου σε διοικητικά συμβούλια δύο κρατικών οργανισμών.

Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Μπορίσοφ για την επιστροφή των μπόνους έως σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ είπε ότι οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και προϊστάμενοι γραφείων πρέπει να επιστρέψουν 100.000 λέβα που αποκτήθηκαν το 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισε ότι τα πολλά χρήματα διανεμήθηκαν το προηγούμενο διάστημα μέσω διοικητικών συμβουλίων κρατικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι από το 2010 εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν πληρώνονται πλέον για τη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια.

Η κυβέρνηση ετοίμασε νέο τρόπο για τον καθορισμό της βάσης του μισθού των αξιωματούχων, ώστε να σταματήσει η χορήγηση μπόνους.

Αυτό θα καταστεί δυνατό με τροπολογίες στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που θα επιφέρουν αλλαγές σε άλλους 34 νόμους, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος GERB Ίσκρα Φιντόσοβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ εντός τριών εβδομάδων.