ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο μεγατόνων «καίει» την κυβέρνηση Μόρισον

Αυστραλία: Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο μεγατόνων «καίει» την κυβέρνηση Μόρισον

Βαθαίνει η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία, με αφορμή μία σειρά από υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και εκφοβισμού που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φώς, αποκαλύπτοντας με ωμό τρόπο τη θέση των γυναικών στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Πρωταγωνιστής στη νέα υπόθεση που προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από ένα νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα όσα… ανατριχιαστικά συμβαίνουν όταν κλείνουν οι πόρτες του Κοινοβουλίου στην Καμπέρα.

Η «βόμβα» έσκασε στο Νetwork Ten το βράδυ της Κυριακής από έναν πληροφοριοδότη με την κωδική ονομασία «Τομ» ο οποίος έδωσε στο κανάλι πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ανάρμοστες σεξουαλικές πράξεις στις οποίες επιδίδονταν στελέχη της κυβέρνησης...εν ώρα εργασίας.

Στελέχη της αυστραλιανής κυβέρνησης...σε ερωτικές πράξεις μέσα στο κοινοβούλιο

Μεταξύ άλλων σε μία από τις επίμαχες φωτογραφίες ένας άνδρας που δεν κατονομάζεται εκθέτει απόκρυφα σημεία του, με φόντο το βιβλίο με τους κανονισμούς του κοινοβουλίου, ενώ σε ένα βίντεο ένας άλλος άνδρας δείχνει με νόημα το γραφείο μίας γυναίκας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια επιδίδεται σε πράξη αυτό-ικανοποίησης.


«Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε, τώρα είναι η ώρα να τα καταγράψουμε όλα αυτά. Είναι μια κουλτούρα ανδρών που σκέφτονται ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν », δήλωσε ο πληροφοριοδότης στο κανάλι, ζητώντας εδώ και τώρα «την απομάκρυνση αυτού του τοξικού, ισχυρού, προνομιούχου κλαμπ αγοριών που κάνει ό, τι θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει».


Πολλά από τα βίντεο -που φέρεται να μαγνητοσκοπήθηκαν με περηφάνεια από τους ίδιους τους υπαλλήλους που τα αντάλλασσαν μάλιστα με μεγάλη συχνότητα- κρίθηκαν «ακατάλληλα» για δημοσίευση από το κανάλι. Ο πληροφοριοδότης είπε μάλιστα πως είχε λάβει τόσο πολλές ακατάλληλες φωτογραφίες από συναδέλφους του που «απέκτησε ανοσία».

Τα...άσεμνα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τουλάχιστον 4 συνεργάτες της κυβέρνησης αντάλλασσαν άσεμνα μηνύματα που περιείχαν εικόνες και βίντεο απρεπούς συμπεριφοράς μέσα στο ίδιο το κτίριο του κοινοβουλίου μέσω Facebook επί τουλάχιστον δύο χρόνια, κατήγγειλε.


Το «καυτό σημείο» για τις ερωτικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στο Κοινοβούλιο είναι ο χώρος διαλογισμού και προσευχής του κτιρίου, σύμφωνα με τον Τομ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε και ίδιος το δωμάτιο για αυτόν τον σκοπό. Ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες εργαζόμενοι μετέβησαν πολλές φορές στο κτίριο «προς ευχαρίστηση των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού»

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται διαφάνεια και ενδελεχή έρευνα


«Οι αναφορές που προβλήθηκαν απόψε είναι αηδιαστικές και ενοχλητικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε ανακοίνωσή του «Οι άνθρωποι που έρχονται να εργαστούν σε αυτό το κτίριο είναι πολύ καλύτεροι από αυτό» πρόσθεσε και τόνισε ότι ένας από τους εργαζόμενους που προέβησαν στις κατακριτέες αυτές πράξεις απολύθηκε άμεσα.
«Η κυβέρνησή μου εντόπισε το μέλος του προσωπικού στο επίκεντρο αυτών των ισχυρισμών και έπαυσε αμέσως την απασχόλησή του», δήλωσε «Προτρέπω οποιονδήποτε έχει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα αυτά να τις δημοσιοποιήσει. Θα πω περισσότερα σχετικά με αυτό και τα ζητήματα κουλτούρας που αντιμετωπίζουμε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες» κατέληξε.

Η θαρραλέα Μπρίτανι Χίγκινς που έσπασε τη σιωπή της

Ανάμεσα στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι και ένα που αφορά στον γενικό εισαγγελέα Κρίστιαν Πόρτερ, νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης. Μία πρώην συμμαθήτριά του είχε καταγγείλει ότι τη βίασε το 1988 όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Η γυναίκα αυτή έφυγε πέρυσι απο τη ζωή και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.


Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε τον περασμένο μήνα, όταν η Μπρίτανι Χίγκινς, πρώην εργαζόμενη στην κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι το 2019 έπεσε θύμα βιασμού από έναν συνάδελφό της μέσα στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή η τότε υπουργός Αμυντικής βιομηχανίας και σημερινή υπουργός Άμυνας, Λίντα Ρέινολντς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε και προκάλεσε πολιτικό σεισμό, άφησε υπόνοιες για συγκάλυψη από ανώτατους κρατικούς λειτουργούς.
Η Ρέινολντς η οποία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, όπως και ο Πόρτερ, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Χίγκινς να της δοθεί οικονομική αποζημίωση. Οι διαδηλωτές θεωρούν ωστόσο ανεπαρκή την απάντηση της κυβέρνησης στους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση.
«Υπάρχει μια φρικτή κοινωνική αποδοχή της σεξουαλικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Αυστραλία. Η ιστορία μου έγινε πρωτοσέλιδο για τον μοναδικό λόγο ότι ήταν μια επώδυνη υπενθύμιση ότι αν κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα μέσα στο ίδιο Κοινοβούλιο, μπορεί πραγματικά να συμβεί οπουδήποτε» ειπε η Χίγκινς στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο. Το δίκτυο ABC ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Πορείες γυναικών για τη δικαιοσύνη στην Αυστραλία


Στις 15 Μαρτίου χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους σε πολλές μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας, σε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, με κεντρικό σύνθημα Πορεία για τη Δικαιοσύνη (March 4 Justice.)

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότεροι από 85 χιλιάδες άνθρωποι- γυναίκες στην πλειοψηφία τους διαδήλωσαν «στη μεγαλύτερη γυναικεία κινητοποίηση που έχει συμβεί ποτέ στην Αυστραλία»
Πολλές από τις καταγγελίες επικεντρώνονται σε περιστατικά με δράστες ανώτατους πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ίδια τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας για την αδράνειά της. Η κυβέρνηση Μόρισον έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την εργασιακή κουλτούρα στο κοινοβούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση