ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες των Ρώσων για την είσοδο της απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Συρία

Ελπίδες των Ρώσων για την είσοδο της απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Συρία

Την πεποίθησή του πως οι Σύριοι θα επιτρέψουν τελικά την είσοδο στη χώρα τους στην επικεφαλής της ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η Έιμος ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε χθες ότι η Συρία αρνήθηκε να της επιτρέψει να επισκεφθεί τη χώρα παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της.

Στο μεταξύ, πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε πως ο συριακός στρατός ελέγχει σήμερα το σύνολο σχεδόν της συνοικίας Μπάμπα Αμρ στη Χομς, μια πληροφορία που διέψευσαν μαχητές της αντιπολίτευσης και μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

«Ο στρατός ελέγχει σήμερα το 90% της Μπάμπα Αμρ και πολλοί αντάρτες έχουν διαφύγει προς το Λίβανο. Υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης, ιδιαίτερα στη Σουλτανίγε, μια συνοικία νοτίως της Μπάμπα Αμρ», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό.

Οι μάχες διεξάγονται μέσα στο χιόνι που έπεσε το βράδυ της Τετάρτης σε μεγάλο μέρος της Συρίας.

Εξάλλου η συριακή τηλεόραση έδειχνε εικόνες μαγνητοσκοπημένες χθες, σύμφωνα με την ίδια, στην Μπάμπα Αμρ, στις οποίες βλέπει κανείς νεαρούς να διαμαρτύρονται σε συνεντεύξεις τους για τις ενέργειες "ενόπλων". Από χθες Τετάρτη, τα βίντεο που τραβούν τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο Ίντερνετ.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατάφερε να σταματήσει την επίθεση στην Μπάμπα Άμρ, αντιστέκεται ακόμη», δήλωσε ωστόσο προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάντι Αμπντάλα, τοπικός μαχητής της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης.

«Δεν έχουν μπει στη συνοικία, διεξάγονται μάχες έξω απ' αυτή», πρόσθεσε.

«Οι μάχες ανάμεσα σε λιποτάκτες και το στρατό εξακολουθούν να διεξάγονται στις παρυφές της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, όχι στο εσωτερικό της», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.