ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι για AstraZeneca: «Πιθανότατα καλό» το εμβόλιο, ανεπαρκή τα στοιχεία της μελέτης

Φάουτσι για AstraZeneca: «Πιθανότατα καλό» το εμβόλιο, ανεπαρκή τα στοιχεία της μελέτης

Σάλος έχει ξεσπάσει με το εμβόλιο της AstraΖeneca και στις ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που ο κολοσσός ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση για χρήση του εμβολίου του από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακρίβειας των στοιχείων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, εξέφρασε ανησυχίες ότι τα αποτελέσματά της βασίστηκαν πιθανότατα σε παρωχημένα στοιχεία.


Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει εντός 48 ωρών, στη δημοσίευση επικαιροποιημένων στοιχείων σχετικά με τα αποτελέσματα της τελικής κλινικής δοκιμής του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ.


Το ινστιτούτο προέτρεψε την AstraZeneca να συνεργαστεί με την επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων και της ασφάλειας για να "διασφαλίσει ότι τα πιο ακριβή, ενημερωμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας θα δημοσιοποιούνται το συντομότερο δυνατό”.


«Αυτό είναι πιθανώς ένα πολύ καλό εμβόλιο», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι. Ωστόσο, η επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας «ανησύχησε» ότι τα δεδομένα στο ανακοινωθέν της AstraZeneca «ήταν κάπως ξεπερασμένα και στην πραγματικότητα μπορεί να ήταν παραπλανητικά», πρόσθεσε.


Η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η AstraZeneca, μετά την πρόσφατη αναστολή χρήσης του εμβολίου της από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας φόβων ότι αυξάνει τον κίνδυνο επεισοδίων θρόμβωσης, πρόβλημα που φαίνεται να ξεπεράστηκε σε έναν βαθμό μετά τη νέα αξιολόγηση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αποφάνθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»