ΚΟΣΜΟΣ

«Συμμαχία» Ρωσίας και Κίνας απέναντι στη Δύση: Κοινή «αντεπίθεση» στις δυτικές κυρώσεις

«Συμμαχία» Ρωσίας και Κίνας απέναντι στη Δύση: Κοινή «αντεπίθεση» στις δυτικές κυρώσεις
AP

Η Ρωσία και η Κίνα καταδίκασαν από κοινού τις κυρώσεις από τη Δύση, μία ημέρα αφού η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ενέταξαν σε «μαύρη λίστα» ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος των Ουϊγούρων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η κοινή αυτή «επίθεση» έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Γκουϊλίν της νότιας Κίνας. Όπως είπε, οι «μονομερείς αποφάσεις» της ΕΕ έχουν «καταστρέψει» τις σχέσεις με τη Ρωσία.

O Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, είπε ότι η εποχή των παρεμβάσεων στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας έχει «περάσει προ πολλού».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα για θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον πρόεδρο Πούτιν για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, οι φερόμενες ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και οι δηλητηριασμοί του Σεργκέι Σκριπάλ και του Αλεξέι Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Επισκεπτόμενος τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επίσης υπογράμμισε την ισχυρή αντίθεση της κυβέρνησής του στον αγωγό αερίου Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Γερμανία διακινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας του αγωγού, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον θεωρεί ένα ρωσικό εργαλείο για τον περαιτέρω διχασμό της Ευρώπης. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και την Πολωνία, που επίσης αντιτίθενται σε αυτόν.

Ο Λαβρόφ είπε πως ο ίδιος και ο Γουάνγκ συμφώνησαν πως οι κυρώσεις είναι «απαράδεκτες» ως εργαλείο διεθνών σχέσεων.

Η Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουϊγούρους- κυρίως μουσουλμάνους- σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ, από όπου έχουν έρθει αναφορές για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «αναμόρφωσης» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία απάντησε με δικές της κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους τη Δευτέρα.

Ο Γουάνγκ είπε ότι οι ισχυρές χώρες δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα άλλων με βάση τα δικά τους κριτήρια, ή να «χρησιμοποιούν το λάβαρο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αυξήσουν την ισχύ τους».

Η Ρωσία επί Πούτιν έχει δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς, στρατιωτικούς και επιστημονικούς δεσμούς με την Κίνα- αν και τον προηγούμενο μήνα, επί Ψυχρού Πολέμου, είχαν αναπτύξει αντιπαλότητα (παρά το ότι η Σοβιετική Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν και οι δύο κομμουνιστικές χώρες).

Επίσης, ο Λαβρόφ και ο Γουάνγκ απέρριψαν ισχυρισμούς από τη Δύση πως η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν «διπλωματία των εμβολίων» κατά την πανδημία Covid-19 για να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.

Πολλές χώρες έχουν λάβει δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm και του ρωσικού Sputnik V, σε αρκετές περιπτώσεις ταχύτερα και φθηνότερα από τα δυτικά εμβόλια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Κίνα- από όπου άρχισε η πανδημία- έχει προχωρήσει σε δωρεάν διανομή του εμβολίου.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι εξαγωγές του Sputnik V καθοδηγούνται από ανθρωπιστικές αρχές και με σκοπό να σωθούν ζωές, και όχι με γεωπολιτικά ή εμπορικά κριτήρια.

Ο Γουάνγκ είπε πως ο στόχος της Κίνας εξαρχής ήταν να «επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να λάβουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν» και να «βοηθήσει όλο τον κόσμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός on air στον ΣΚΑΪ: Ο Λουράντος έδιωξε το συνεργείο από το φαρμακείο του