ΚΟΣΜΟΣ

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Διχασμένοι οι «27» για το μηχανισμό ελέγχου στις εξαγωγές εμβολίων

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Διχασμένοι οι «27» για το μηχανισμό ελέγχου στις εξαγωγές εμβολίων

Ρήγμα στους κόλπους των "27" για την κοινή γραμμή στο θέμα των ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων. Η εφημερίδα Guardian γράφει οτι πολλές χώρες-μέλη καλούν να μην εφαρμοστεί ο εν λόγω μηχανισμός, την ώρα που φουντώνει ο πόλεμος των εμβολίων

Οι ηγέτες της Ε.Ε πιθανότατα δε θα επιστρατεύσουν τον πολυσυζητημένο μηχανισμό ελέγχου στις εξαγωγές των εμβολίων στις χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian από το προσχέδιο ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού των ηγετών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων για περίοδο έξι εβδομάδων, όμως πολλά κράτη-μέλη εμφανίζονται αντίθετα στην προοπτική αυτή, γεγονός που θα αποτυπωθεί σε σχετικό ανακοινωθέν στο τέλος της τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα.


Στο κείμενο αυτό οι ηγέτες φαίνεται να υπογραμμίζουν «τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής».Πολλές Χώρες όπως η Ολλανδία , η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία που ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει το «μπλόκο» των εξαγωγών στις αλυσίδες εφοδιασμού, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.


Η επιτροπή θα διατηρήσει τις νέες της εξουσίες παρά την έλλειψη ρητής υποστήριξης από αρκετούς ηγέτες, διπλωματικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι οι σκεπτικιστές ελπίζουν ότι η ΕΕ «δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ» τον εν λόγω μηχανισμό.


Μιλώντας στη Bundestag, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν αναφέρθηκε στις νέες εξουσίες κάλεσε όμως την Ευρώπη να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή εμβολίων, δεδομένης της έλλειψης εξαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως «τεράστιο κρας τεστ για τις δυνατότητες της ΕΕ».

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την προμήθεια των εμβολίων δεν έχει να κάνει τόσο με το ερώτημα πόσα παραγγέλθηκαν, αλλά περισσότερο με το πόσα μπορούν να παρασκευαστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε.


Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς της Ε,Ε, Tιερί Μπρετόν απέρριψε τις κατηγορίες περί προστατευτισμού από το μπλοκ .«Έχουμε την αίσθηση ότι ο εθνικισμός εμβολίων βρίσκεται στην άλλη πλευρά του καναλιού», είπε. «Δεν είδαμε κανένα εμβόλιο απο το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει σε εμάς»είπε

Το «σίριαλ των εξαγωγών» συνεχιζεται την ώρα που οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της εταιρείας Catalent στο Ανάνι (νοτιοανατολικά της Ρώμης).


Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι οι δόσεις αυτές προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, πληροφορία ωστόσο που διέψευσαν βρετανικές και ευρωπαϊκές πηγές. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 16 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. (10 εκατομμύρια εντός του Μαρτίου), ενώ 13 εκατομμύρια προορίζονται για εξαγωγή μέσω του μηχανισμού Covax.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε