ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Σουέζ: Τι ξέρουμε για το πλοίο που «μπλόκαρε» τη μεγαλύτερη θαλάσσιο οδό στον κόσμο

Διώρυγα Σουέζ: Τι ξέρουμε για το πλοίο που «μπλόκαρε» τη μεγαλύτερη θαλάσσιο οδό στον κόσμο

Το πλοίο που προσάραξε στο Σουέζ "μπλοκάρει" την παγκόσμια οικονομία. Εδώ και μέρες δεκάδες εμπορικά περιμένουν να ανοίξει η διώρυγα, ενώ όσο παραμένει ακινητοποιημένο οι οικονομικές επιπτώσεις μεγαλώνουν.Τι ξέρουμε όμως για το πλοίο-γίγαντα;

Πόσο μεγάλο είναι

Με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 59 μέτρα, το Ever Given είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον πύργο του Καΐρου και μισό από τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ένα απο τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα πλοία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, όταν πλέει στη θάλασσα ειναι σαν...να κινούνται ταυτόχρονα 4 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ποιος το έχει

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, είναι ιαπωνική και ονομάζεται Shoei Kisen Kaisha. Χθες απολογήθηκε για τις τεράστιες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό. Προς το παρόν το διαχειρίζεται λειτουργεί μια εταιρεία μεταφορών της Ταϊβάν (Evergreen Marine) με έδρα τον Παναμά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ασφαλισμένο για πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια.

Πότε κατασκευάστηκε

Το πλοίο-μαμούθ κατασκευάστηκε το 2018 και έχει χωρητικότητα 20.000 εμπορευματοκιβωτίων. Η αξία του ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της Evergreen, Chang Yung-fa, διαφωνούσε με τη λογική πλοίων που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 8.000 εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την Telegraph. Αλλά μετά το θάνατό του το 2016, οι γιοι του - οι κληρονόμοι της ναυτιλιακής δυναστείας - στράφηκαν στα πλοία-μεγαθήρια όπως το Ever Given. Το 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής πλοίων με χωρητικότητα 23.000 κοντέινερ.

Πού πήγαινε

Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαντιάν της Κίνας στις 7 Μαρτίου, και στη συνέχεια σταμάτησε για μια ημέρα στο λιμάνι του Tanjung Pelepas στη Μαλαισία, πριν προσαράξει στο λιμάνι του Σουέζ στην Αίγυπτο στις 22 Μαρτίου. Ο αρχικός στόχος ήταν να φθάσει στο Ρότερνταμ στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το Vessel Finder.

Τι διακυβεύεται;

Το Ever Given μπορεί να έδωσε έμπνευση για δεκάδες ανέκδοτα στο διαδίκτυο, το περιστατικό όμως θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα προβλήματα λόγω πανδημίας. Δεκάδες πλοία περιμένουν στις δύο πλευρές της διώρυγας και στη ζώνη αναμονής στη μέση της διώρυγας για να περάσουν όταν λυθεί το πρόβλημα.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ενώ ειδικοί προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στις επόμενες ημέρας, εάν δεν αποκολληθεί το πλοίο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό, ενώ βιομηχανίες που αναμένουν εξαρτήματα θα «παγώσουν» την παραγωγική τους διαδικασία.

Τι μεταφέρει

Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο τι ακριβώς μεταφέρει το πλοίο, αλλά οι ειδικοί της ναυτιλιακής εφοδιαστικής δήλωσαν στο NBC ότι «στα κοντέινερ του Ever Given υπάρχει οτιδήποτε βλέπετε στα καταστήματα». «Κάθε λιμάνι στη Δυτική Ευρώπη θα νιώσει τις επιπτώσεις», είπε στο Reuters ο Leon Willems, εκπρόσωπος του λιμανιού του Ρότερνταμ.

Το πλήρωμα των 25 ατόμων του πλοίου είναι σώο και αβλαβές, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του πλοίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»