ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί, 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ιράν προκειμένου να εκλέξουν τους 290 βουλευτές του Μαζλίς, του ιρανικού κοινοβουλίου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 8 π.μ. (06:30 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 6 μ.μ. (16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με κρατικό ραδιοσταθμό αν και η διάρκεια της ψηφοφορίας είχε παραταθεί σε προηγούμενες εκλογές.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά σε δύο ή τρεις ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, από τις περίπου 47.000 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Τα κύρια κινήματα της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης μποικοτάρουν τις εκλογές στις οποίες περίπου 3.400 υποψήφιοι συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για τη σκληρή καταστολή της οποίας υπήρξαν θύματα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009.

Οι κύριοι ηγέτες και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή, η οποία εμφανίζεται ως απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές απειλές και στις προσπάθειες των Δυτικών εδώ και δύο χρόνια να πιέσουν το Ιράν με σκληρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις.

Ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ο κόσμος πηγαίνοντας να ψηφίσει «θα δώσει ένα χαστούκι στις ηγεμονικές δυνάμεις» και «θα δείξει την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στον εχθρό».

Μάλιστα, ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ κάλεσε σε κινητοποίηση για να "δώσουμε στη χώρα ένα ισχυρό κοινοβούλιο", ενώ ο υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί υπογράμμισε πως, "όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας".

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται παραδοσιακά από 50% ως 70% και ήταν 55,4% στις τελευταίες εκλογές το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.