ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Fitch για Τουρκία: Προειδοποιεί για την «ανορθοδοξία» του Ερντογάν

«Καμπανάκι» Fitch για Τουρκία: Προειδοποιεί για την «ανορθοδοξία» του Ερντογάν
AP

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας ενισχύει την ανορθόδοξη άποψή του πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και ήρθε απρόσμενα νωρίς στη θητεία του Νάτζι Αγκμπάλ ως διοικητή, είπε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.

O Ντάγκλας Γουΐνσλοου, διευθυντής ομάδας του Fitch που καλύπτει και την Τουρκία, ανέφερε ότι η απόφαση για την αποπομπή του Αγκμπάλ μετά από λιγότερο από πέντε μήνες αυξάνει τον κίνδυνο μιας «πιο χαλαρής και λιγότερο ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Ο Fitch έχει σταθερή αξιολόγηση ΒΒ- (junk) για την Τουρκία, και την προηγούμενη εβδομάδα εκτίμησε πως η αλλαγή στην κορυφή της κεντρικής της τράπεζας- ανέλαβε καθήκοντα ο Σαχάπ Καβτσίογλου, επικριτής της «σφιχτής» πολιτικής του Αγκμπάλ- αυξάνει τον πληθωρισμό της Τουρκίας και τους κινδύνους για την εξωτερική χρηματοδότηση.

Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης απηύθυναν παρόμοιες προειδοποιήσεις αφού η Τουρκία απέκτησε τον τέταρτο διοικητή τράπεζάς της μέσα σε δύο χρόνια. Επενδυτές έσπευσαν να εγκαταλείψουν τουρκικά ομόλογα και μετοχές, προκαλώντας πτώση 10% στη λίρα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πιο ξεκάθαρη επίπτωση είναι ότι ενισχύει την αντίθεση του προέδρου Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, στο πλαίσιο των ανορθόδοξων απόψεών του για τη σχέση τους με τον πληθωρισμό- πλήττοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής» είπε ο Γουΐνσλοου.

«Δεν περιμέναμε τέτοια κίνηση τόσο νωρίς στη θητεία (του Αγκμπάλ) λόγω της προηγούμενης σχέσης του με τον πρόεδρο Ερντογάν και του ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί μερική ανάκαμψη της λίρας και σταθεροποίηση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος».

Τόσο ο Αγκμπάλ όσο και ο Καβτσίογλου είναι από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ- το κόμμα του Ερντογάν.

Γράφοντας σε εφημερίδες ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει την επιθετική πολιτική του Αγκμπάλ, υποστηρίζοντας πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό- απηχώντας την άποψη του Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ξεκλειδώνει η χώρα - Όπλα τα self tests και τα εμβόλια