ΚΟΣΜΟΣ

«Φάκελος πρώτη κυρία»:8+1 πράγματα που δεν ξέραμε για τη Τζιλ Μπάιντεν - Ιnfographic του Νewsbοmb.gr

«Φάκελος πρώτη κυρία»:8+1 πράγματα που δεν ξέραμε για τη Τζιλ Μπάιντεν - Ιnfographic του Νewsbοmb.gr

Παρωχημένος ή μη, ο ρόλος της πρώτης κυρίας έχει εμπνεύσει θρύλους και θεωρίες συνωμοσίες και έχει διχάσει τους ιστορικούς ανά τους αιώνες. Αινιγματικές, δυναμικές, με τεράστια επιρροή στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, όλες οι "κυρίες των κυρίων" έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Η Τζιλ Μπάιντεν όμως, που συνεχίζει την επαγγελματική της καριέρα και θα γίνει σύντομα και ηρωίδα σε σειρά κόμικ, ειναι η πρώτη που φέρνει στο Λευκό Οίκο έναν αέρα...προσομοίωσης στην πραγματικότητα των απλών, καθημερινών γυναικών.

Από τη Μισέλ Ομπάμα που για κάποιους θα γινόταν ιδανική διάδοχος… του συζύγου της, μέχρι τη Μελάνια Τραμπ που για τις γυναικείες οργανώσεις δεν είναι παρά η σύζυγος-τρόπαιο στο πλευρό του πρώην πλανητάρχη, και τη χειραφετημένη διαδοχό της Τζιλ Μπάιντεν, τη σύζυγο του 46ου Αμερικανού προέδρου, οι πρώτες κυρίες είχαν πάντα ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν παντρεύτηκαν το 1977, πέντε χρόνια μετά την πρώτη τραγωδία που σημάδεψε τον πλανητάρχη: η πρώτη του σύζυγος και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του Μπο και Χάντερ, ήταν εκείνοι που ουσιαστικά την επέλεξαν για τον πατέρα τους. Χρειάστηκε βέβαια να της κάνει ούτε μία, ούτε δύο άλλα πέντε προτάσεις γάμου για να κάμψει τους δισταγμούς της.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε το γιό του Μπο από καρκίνο. Δε θα μπορούσε να αντέξει τη νέα τραγωδία αν δεν υπήρχε στη ζωή του η Τζίλ, η ήρεμη δύναμη που μετά από 44 χρόνια ειναι δίπλα του σε κάθε βήμα, στα δύσκολα και τα εύκολα.

Η οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου δεν εκλέγεται, δε λαμβάνει μισθό και δεν έχει επίσημα καθήκοντα. Παρ’όλα αυτά επηρεάζει όσο κανείς τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, δημιουργεί τάσεις και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια είθισται να επιλέγει έναν τομέα και να τον υπηρετεί πιστά, όσο ο σύζυγός της ασχολείται με τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δημοφιλέστερη όλων, όχι τόσο για την πολιτική της δράση όσο για την προσωπική της ζωή, ήταν σίγουρα η Τζάκι Κένεντι, που ως πρώτη κυρία βίωσε τη δολοφονία του συζύγου της. Η «Τζάκι» που παντρεύτηκε αργότερα τον Αριστοτέλη Ωνάση δεν έπαιξε ρόλο στα εθνικά θέματα, ήταν όμως γνωστή για το αξεπέραστο στιλ της και ξόδευε τεράστια ποσά για την γκαρνταρόμπα της.

Τη δική της ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των πρώτων κυριών έχει φυσικά η Χίλαρι Κλίντον μία από τις πιο δυναμικές προεδρικές συζύγους. Το όνομά της ενεπλάκη σε σκανδαλα, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ, ενώ στάθηκε στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον στο περιβόητο «σκάνδαλο Λεβίνσκι». Αργότερα, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα και το 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε την προεδρία, με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η «κυρία του κυρίου» με τη μεγαλύτερη επιρροή παραμένει η 2η σύζυγος του Γούντροου Γουίλσον, Έντιθ η οποία έφτασε να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντά του όταν εκείνος αρρώστησε.

Οι ιστορικοί τη βάφτισαν «πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ». Παρασκηνιακά βέβαια πολλές ήταν οι πρώτες κυρίες που σύμφωνα με τις φήμες λάμβαναν όλες τις σημαντικές αποφάσεις και συμβούλευσαν τους συζύγους τους ακόμη και σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

Μπορεί μέχρι σήμερα καμία γυναίκα να μην έχει καταφέρει να βρεθεί στο ανώτερο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, όμως η ημέρα αυτή φαίνεται πως δεν αργεί.

Η Κάμαλα Χάρις έγινε φέτος η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία», είπε η πρώην γερουσιαστής με την ινδική και τζαμαϊκανή καταγωγή στην επινίκια ομιλία της, ανοίγοντας το δρόμο για να αποκτήσει η Αμερική την πρώτη γυναίκα «πλανητάρχη».

Τι συμβαίνει με τις πρώτες κυρίες στην Ευρώπη

Η μόδα της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με την πρώτη κυρία μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε μόνον στην αμερικανική πολιτική κουλτούρα. Το φαινόμενο ωστόσο ήρθε εσχάτως και στην Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα απο τότε που τα κόμματα επιστράτευσαν Αμερικανούς επικοινωνιολόγους στην οργάνωση των προεκλογικών τους αγώνων.

H Γαλλία λόγου χάρη δεν έχει επίσημο τίτλο Πρώτης Κυρίας, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ωστόσο απο την πρώτη στιγμή να «θεσμοθετήσει» το ρόλο της Μπριζίτ Τρονιέ στο πλευρό του. Πρώην καθηγήτριά στο Λύκειο της Αμιέν, παραιτήθηκε για να βοηθήσει στις προεδρικές του φιλοδοξίες, είναι στο πλευρό του εδώ και δεκαετίες.

Τα 24 χρόνια που τους χωρίζουν έδωσαν τροφή σε δεκάδες σχόλια εντός και εκτός Γαλλίας, το ζεύγος όμως απαντάει με χιούμορ. Οι φήμες και τα «μυστικα της κλειδαροτρυπας» συνοδεύουν άλλωστε παραδοσιακά όλους τους προέδρους της 5ης γαλλικής δημοκρατίας, απο τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μιτεραν και την εξώγαμη κόρη του Μαζαρέν Πενζό μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ και τον
πρωτοσέλιδο έρωτά του με την ηθοποίο Ζιλί Γκαγιέ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σείεται» η Τουρκία: Συνέλαβαν τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Όλα θυμίζουν... 2016