ΚΟΣΜΟΣ

«Εμπλοκή» της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου

«Εμπλοκή» της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου

Κατηγορίες στη Σαουδική Αραβία δια δεσμούς με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου αποδίδουν δύο πρώην γερουσιαστές στις ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, ο Δημοκρατικός πρώην Γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπομπ Γκρέιαμ, ο οποίος είχε προεδρεύσει στην αρμόδια επιτροπή του Σώματος για τις επιθέσεις, δήλωσε «πεπεισμένος πως υπήρχε μία άμεση σχέση τουλάχιστον μεταξύ ορισμένων από τους τρομοκράτες που εξετέλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Επίσης, ο πρώην Γερουσιαστής της Νεμπράσκα Μπομπ Κέρεϊ, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου τόνισε πως «τα σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Τα στοιχεία για την πιθανολογούμενη εμπλοκή φερόμενων πρακτόρων της σαουδαραβικής κυβέρνησης στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως».

Οι πρώην γερουσιαστές κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει η αμερικανική δικαιοσύνη από το 2002.

Δεκαπέντε από τους 19 τρομοκράτες και δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήσαν Σαουδάραβες, αλλά η Σαουδική Αραβία -στενή σύμμαχος των ΗΠΑ- από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση της με τις επιθέσεις.