ΚΟΣΜΟΣ

'Α Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς 270 Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη σήραγγα του Ουίντερμπεργκ

'Α Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς 270 Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη σήραγγα του Ουίντερμπεργκ

Συγκλονιστική είναι η αφήγηση επιζώντα που σώθηκε - «Ο θάνατος γελούσε μαζί μας, στεκόταν φρουρός ώστε κανείς να μην μπορέσει να δραπετεύσει»

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να έληξε το 1918 - δηλαδή πριν από 103 χρόνια- ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για εκείνη την εποχή. Όπως για παράδειγμα το ότι θάφτηκαν 270 στρατιώτες του 111ου Συντάγματος του γερμανικού στρατού από το Μπάντεν, μέσα σε μία σήραγγα κοντά στην πόλη Craonne στη Βόρεια Γαλλία, όταν οι είσοδοί της σφραγίστηκαν με βόμβες από το γαλλικό πεζικό το Μάιο του 1917. Τις μέρες που ακολούθησαν οι Γερμανοί στρατιώτες πέρασαν εφιαλτικές στιγμές με το οξυγόνο να μειώνεται δραματικά και αρκετούς από αυτούν να πεθαίνουν από ασφυξία. Όσοι δεν πέθαναν από ασφυξία ζήτησαν από τους υπόλοιπους να τους σκοτώσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μονάχα τρεις άνδρες διασώθηκαν από την «σήραγγα του θανάτου» και ένας από αυτούς, ο Καρλ Φίσερ, άφησε μια αναφορά για το τι πραγματική συνέβη μέσα στη σήραγγα του Ουίντερμπεργκ. «Όλοι ζητούσαν νερό, αλλά μάταια. Ο θάνατος γελούσε με εμάς και στεκόταν φρουρός στο οδόφραγμα, ώστε κανείς να μην μπορέσει να δραπετεύσει. Κάποιοι φώναζαν με την ελπίδα ότι κάποιος θα τους ακούσει, άλλοι ήθελαν απεγνωσμένα νερό. Ένας σύντροφός μου βρισκόταν στο έδαφος δίπλα μου και με τρεμάμενη φωνή μου ζήτησε να του γεμίσω το πιστόλι».

Τα πτώματα των στρατιωτών ανακαλύφθηκαν πρόσφατα όταν μία ομάδα δύο ατόμων, πατέρα και γιο, τους Αλέιν και Πιερ Μαλινόβσκι βρήκε μία από τις εισόδους του τούνελ έπειτα από επίμονη αναζήτηση αναφέρει το Forbes.

Η σήραγγα βρίσκεται κάτω από το σημείο μάχης «Chemin des Dames» (το μονοπάτι των κυριών), το οποίο ήταν κάποτε ένα ειδυλλιακό αγροτικό τμήμα της Γαλλίας, που χρησιμοποιούσαν οι κόρες του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄, για να ταξιδέψουν μεταξύ της κοιλάδας του ποταμού Αιλέ προς τα βόρεια και από την κοιλάδα του ποταμού Αιν στα νότια. Ο δρόμος εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και έχει μήκος περίπου 20 μίλια.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και όταν οι Σύμμαχοι κυνηγούσαν τους Γερμανούς οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο κατά μήκος του Chemin des Dames μετά την Πρώτη Μάχη της Μαρν. Τα γερμανικά στρατεύματα κατάφεραν να σκάψουν ένα οχυρό σε ένα υπερυψωμένο σημείο και διατήρησαν τη θέση αυτή για δύο χρόνια. Οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν αφού έχασαν 120.000 στρατιώτες στις μάχες. Ωστόσο, προτού φύγουν σφράγισαν τις δύο πλευρές της σήραγγας, παγιδεύοντας μέσα τους Γερμανούς στρατιώτες.

Ο Αλέιν Μαλινόβσκι εργαζόταν στο υπόγειο μετρό του Παρισιού και τη δεκαετία του 1990 άρχισε να ψάχνει χάρτες στα στρατιωτικά αρχεία του κάστρου του Βενσέν (Château de Vincennes) για να βρει πού θα μπορούσε να είναι η είσοδος. Αφού βρήκε έναν σύγχρονο χάρτη, εξερεύνησε εξονυχιστικά την πραγματική δασική έκταση πάνω από το σημείο. Ο Μαλινόβσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde ανέφερε: «Το ένιωθα. Ήξερα ότι ήμουν κοντά. Ήξερα ότι η σήραγγα ήταν κάπου κοντά κάτω από τα πόδια μου».

Ο ίδιος ενημέρωσε τις αρχές χωρίς όμως να γίνει κάποια ενέργεια. Ο γιος όμως του Αλέιν, ο Πιέρ που είναι και πρώην στρατιώτης, προσέλαβε μια μπουλντόζα και άρχισε να σκάβει το έδαφος πάνω από την σήραγγα. Τότε ήταν που το οικογενειακό δίδυμο συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν το σωστό σημείο. Η ομάδα μεταξύ άλλων βρήκε δοχεία αερίου, ράγες για μεταφορά πυρομαχικών, τουφέκια και λείψανα δύο στρατιωτών. Όταν οι γαλλικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά, ο Μαλινόβσκι είπε τα νέα στην Le Monde.

Δεδομένου ότι οι στρατιώτες δεν ήταν Γάλλοι, η γαλλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην ανοίξει τη σήραγγα. Ωστόσο μερικοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι είναι θετικοί στο άνοιγμα, και άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία του σημείου από λεηλασίες. Ακόμα έχει εκφραστεί η άποψη ότι το άνοιγμα της σήραγγας θα ατιμάσει τους νεκρούς. Υπάρχει, επίσης, μια θεωρία που υποστηρίζει ότι εξαιτίας της ανακάλυψης αυτής περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να ενθαρρυνθούν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες ανασκαφές για στρατιωτικούς λόγους.

Η ιστορία της σήραγγας του Ουίντερμπεργκ είναι γνωστή σε αυτό το μέρος της Γαλλίας. Ο Ζιεν Πιερ Λαπαρά είναι ο δήμαρχος ενός μικρού χωριού κοντά στο σημείο, με ακριβώς μηδέν κατοίκους. Το χωριό Fleury-devant-Douaumont,, εξαφανίστηκε εντελώς μεταξύ 23 Ιουνίου και 18 Αυγούστου 1916, όταν βόμβες κατέστρεψαν όλα τα σπίτια και σκότωσαν 80.000 στρατιώτες.

Ο Λαπαρά εξακολουθεί να κάνει την ίδια δουλειά με οποιονδήποτε άλλο Γάλλο δήμαρχο, φροντίζοντας για την διατήρηση της ιστορίας του χωριού που έχτισαν οι πρόγονοί του. Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να θαυμάσουν το πόσες οβίδες που δεν έχουν εκραγεί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα πόδια τους ή να περιηγηθούν ανάμεσα στο δέντρα του δάσους που φιλοξενούν τα θαμμένα σώματα 10.000 ανδρών που έχασαν τη ζωή τους ενώ έψαχναν καταφύγιο εκεί.

Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα για τη σήραγγα του Ουίντερμπεργκ που παραμένουν. Τι πρέπει να γίνει με τα θαμμένα οστά των στρατιωτών. Πρέπει τα πτώματα να εκταφούν και να ταφούν σε γερμανικό πολεμικό νεκροταφείο; Πρέπει να γίνει πλήρης αρχαιολογική ανασκαφή; Πρέπει να φτιαχτεί μνημείο, για να τιμήσει τις ζωές των στρατιωτών που χάθηκαν;

Ακόμα γίνονται προσπάθειες για την ανίχνευση των λειψάνων και τον εντοπισμό των στρατιωτών. Εννέα άνδρες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Ο Πιέρ, θεωρεί ότι είναι καθήκον όλων να τιμήσουν τους άντρες που έχασαν την ζωή τους - δεν τους φωτογράφησε κανείς και κανένα στοιχείο δεν έχει φύγει από τον τόπο της ανακάλυψης. «Αυτοί οι άντρες ήταν αγρότες, κομμωτές, υπάλληλοι τραπεζών που ήρθαν πρόθυμα να πολεμήσουν σε αυτόν τον πόλεμο και στη συνέχεια πέθαναν με τρόπο που δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Ποιες αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα (05/04)