ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας ενώ προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας ενώ προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση
AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προέβη σε «αθέμιτη χρήση» της εξουσίας του και αντιμετώπιζε τις χάρες ως «νόμισμα» υποστήριξε εισαγγελέας στο πλαίσιο της δίκης του για διαφθορά.

Όπως γράφει το ΒΒC, o Λιάτ Μπεν Άρι δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεδίωξε «ανάρμοστα οφέλη από ιδιοκτήτες μεγάλων ΜΜΕ στο Ισραήλ προκειμένου να προωθήσει προσωπικές του επιδιώξεις». Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς ο πρόεδρος του Ισραήλ έχει συναντήσεις με κοινοβουλευτικούς προκειμένου να ρωτήσει ποιον υποστηρίζουν για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα, οι οποίες δεν κατάφεραν να δώσουν τέλος στη μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που έχει φέρει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια.

Ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου και τα κόμματα που αντιτίθενται δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Αφού ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν, συναντηθεί με όλα τα κόμματα, θα ανακοινώσει ποιος θεωρεί πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν βλέπω κάποιον τρόπο να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε ο Ρίβλιν σε μέλη του κόμματος Γες Ατίντ, του αντιπολιτευόμενου Γιαΐρ Λαπίντ. «Ο λαός του Ισραήλ θα έπρεπε να ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο να συρθούμε σε πέμπτη εκλογική αναμέτρηση» πρόσθεσε.

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου φοβούνται πως αν παραμείνει πρωθυπουργός θα επιδιώξει να περάσει νομοθεσία που θα του δώσει ασυλία όσο είναι στον θώκο- κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες στο πλαίσιο τριών υποθέσεων, που είναι γνωστές ως 1.000, 2.000 και 4.000.

Υπόθεση 1.000: Κατηγορείται πως έλαβε δώρα- κυρίως πούρα και σαμπάνιες- από ισχυρούς επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα χάρες.

Υπόθεση 2.000: Κατηγορείται πως προσφέρθηκε να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» με αντάλλαγμα θετική κάλυψη.

Υπόθεση 4.000: Ως πρωθυπουργός και υπουργός Επικοινωνιών, κατηγορείται πως προώθησε αποφάσεις που ήταν ευνοϊκές για τον κύριο μέτοχο της Bezeq (κολοσσού του χώρου των τηλεπικοινωνιών), Σολ Έλοβιτς, με αντάλλαγμα θετική κάλυψη από την ιστοσελίδα Walla του Έλοβιτς.

Ο Νετανιάχου αρνείται όλες τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ομολόγησε η 35χρονη – Τι είπε για την Ιωάννα