ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - ΗΠΑ: Στη Βιέννη οι «δύσκολες συνομιλίες» για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Ιράν - ΗΠΑ: Στη Βιέννη οι «δύσκολες συνομιλίες» για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Το φλέγον ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το θέμα των κρίσιμων, αλλά και πολύ δύσκολων συνομιλιών που ξεκινούν στη Βιέννη . Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ουάσιγκτον μόνο αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις, ενώ τα «αγκάθια» του εγχειρήματος αναγνωρίζουν και οι Αμερικανοί.

Κρίσιμες συνομιλίες ξεκινούν σήμερα στη Βιέννη, με στόχο την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην πυρηνική συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018 και τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τους όρους που είχε θέσει η διεθνής κοινότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προσδοκίες χαρακτηρίζοντάς εκ των προτέρων τις έμμεσες συνομιλίες «δύσκολες».

Το Ιράν παραβίασε τα όρια της διεθνούς συμφωνίας ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον και την επανέναρξη των κυρώσεων που «γονάτισαν» την οικονομία του.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την ικανότητα των Ευρωπαίων να πείσουν την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις της κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε την Δευτέρα η Τεχεράνη. Οι Ιρανοί είχαν απορρίψει επανειλημμένα τις «άμεσες και έμμεσες διαπραγματεύσεις» με τον μακροχρόνιο αντίπαλό τους την Ουάσινγκτον και όπως όλα δείχνουν οι συνομιλίες θα είναι ακανθώδεις.

«Η ατζέντα μας κατά τη διάρκεια της συνάντησης [στη Βιέννη] θα είναι η άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν ... όπως έχει πει επανειλημμένα ο ανώτατος ηγέτης μας, κάτι λιγότερο από αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από την Τεχεράνη» δήλωσε στο Reuters Ιρανός αξιωματούχος, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο θετικής έκβασης. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη απέκλειε οποιαδήποτε "συνάντηση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών" στη Βιένη. Και αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση "διαπραγματεύσεις", επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον δεν αναμένουν σημαντική πρόοδο, είναι όμως ένα πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα θα καθίσουν εκπρόσωποι της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπεγράφη το 2015 (η λεγόμενη Ομάδα P4+1: η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία).

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, και η αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη Βιένη στις "συζητήσεις" με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους σχετικά με τους όρους αυτής της επιστροφής για να συμβαδίζουν με μια επιστροφή της Τεχεράνης στην αυστηρή τήρησης αυτής της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει μεν να αναβιώσει τη συμφωνία του 2015, υπό προϋποθέσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Βιέννης θα βρεθούν «τα πυρηνικά μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει το Ιράν για να επιστρέψει στη συμμόρφωση» με την πυρηνική συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας του 2015, οι αμερικανικές και άλλες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη καταργήθηκαν με αντάλλαγμα να περιορίσει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα, για να καταστεί δυσκολότερη η ανάπτυξη πυρηνικού όπλου - μια φιλοδοξία την οποία οι Ιρανοί αρνούνται πεισματικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη