ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα πράγματα που αποδεικνύουν τη μεγαλοφυία του Jeff Bezos

Top10: Δέκα πράγματα που αποδεικνύουν τη μεγαλοφυία του Jeff Bezos

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Jeff Bezos κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, χάνοντας με μικρή διαφορά την πρώτη θέση από τον Elon Musk και αφήνοντας πίσω του ονόματα όπως ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg.

Με το ετήσιο εισόδημα του να ανέρχεται περίπου στα 187 δισ. δολάρια, είναι λογικό να κάνει όλο τον πλανήτη να απορεί, πώς μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια, το μικρό αγόρι που περιπλανιόταν κάποτε στα ράντσα του Τέξας, κατάφερε να χτίσει μία τεράστια αυτοκρατορία και να γίνει ο ιδρυτής, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com.

Ο Jeffrey Preston Jorgensen γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1964 στο Νέο Μεξικό, ενώ το επώνυμό του το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, Jackie (Jacklyn Gise), τον Miguel Bezos. Μετά τον γάμο τους, η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Χιούστον, όπου ο Jeff φοίτησε στο δημοτικό «River Oaks», ενώ τα χρόνια του Γυμνασίου τα πέρασε στο Μαϊάμι ως μαθητής στο «Miami Palmetto».

Η αγάπη του για την επιστήμη και την τεχνολογία εκδηλώθηκε πολύ σύντομα, αφού ήδη από το δημοτικό είχε κατασκευάσει έναν συναγερμό για να απομακρύνει τα μικρότερα αδέρφια του από το δωμάτιο του, ενώ στο γυμνάσιο παρακολούθησε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα από όπου έλαβε και το πρώτο του βραβείο. Η ευφυία και το αστείρευτο ενδιαφέρον του για την τεχνολογία τον οδήγησαν ως φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, από που αποφοίτησε το 1986 με ένα πτυχίο στην μηχανολογία και την πληροφορική.

Εφτά χρόνια αργότερα αποφασίζει να ανοίξει το πρώτο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, δηλαδή την Amazon.com, μία μικρή ιδέα που τελικά, ήταν η αφετηρία για τη δημιουργία της μεγαλύτερης λιανεμπορικής εταιρείας στον κόσμο.

  1. Ο Jeff Bezos εμπνεύστηκε την ιδέα για την Amazon.com ταξιδεύοντας οδικώς από τη Νέα Υόρκη City στο Σιάτλ. Αρχικά σκέφτηκε να την τιτλοφορήσει Cadabra, όμως αποφάσισε πως το Amazon, από τον ομώνυμο ποταμό, είναι πολύ καλύτερο, αφού ξεκινάει με το γράμμα «Α» που είναι και το πρώτο του αλφάβητου.
  2. Τα πρώτα γραφεία της εταιρίας στεγάστηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του χάρη σε ένα κεφάλαιο 300,000 δολαρίων που έλαβε από τους γονείς του, ενώ η ιστοσελίδα μπήκε επίσημα σε λειτουργία το 1997.
  3. Ο βιολογικός πατέρας του Bezos ήταν performer σε περιπλανώμενο τσίρκο και απομακρύνθηκε από την ζωή του γιού του, έπειτα από προτροπή της μητέρας του, όταν το παιδί ήταν 4 ετών. Σήμερα εργάζεται σε ένα δικό του κατάστημα ποδηλάτων. Όταν ο δημοσιογράφος των New York Times, Brad Stone, ανακάλυψε τον πατέρα του, δηλαδή τον Ted Jorgensen και τον ενημέρωσε ποιος είναι ο γιός του, εκείνος δεν είχε καμία απολύτως ιδέα.

  1. Όταν ο Jeff Bezos τελείωσε το σχολείο, είχε αναφέρει στην ομιλία που έβγαλε ενώπιων των συμμαθητών του πως το όνειρό του είναι να σώσει την ανθρωπότητα, δημιουργώντας μόνιμες κατοικίες σε διαστημικούς σταθμούς, μετατρέποντας τον γαλαξία σε ένα τεράστιο φυσικό καταφύγιο.
  2. Γεγονός που εξηγεί απόλυτα γιατί δημιούργησε και την Blue Origin, δηλαδή τη δική του ιδιωτική εταιρία διαστημικών πυραύλων.
  1. Ο ίδιος έχει ζητήσει οι παρουσιάσεις της εταιρίας να γίνονται χειρόγραφα και όχι με τη χρήση τεχνολογικών μέσων όπως το PowerPoint, καθώς θεωρεί πως το γράψιμο ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη φαντασία των εργαζομένων.
  2. Οποιοσδήποτε πελάτης αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ιστοσελίδα του, μπορεί να απευθυνθεί απευθείας σε εκείνον μέσω email. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του μηνύματα, ο Bezos προωθεί το email στο εκάστοτε τμήμα, βάζοντας στο θέμα ένα «?», ώστε να καταλάβει ο εργαζόμενος πως είναι από εκείνον και χρειάζεται να λυθεί άμεσα το ζήτημα.
  3. Κάθε λεπτό που περνάει, ο Jeff Bezos κερδίζει 149.353 δολάρια, δηλαδή περίπου 2.489 δολάρια το δευτερόλεπτο.
  4. Ήταν παντρεμένος με τη MacKenzie Scott, μία από τις πρώτες υπαλλήλους της Amazon.com, η οποία μετά το διαζύγιό τους, κράτησε το 25% της εταιρίας και έκτοτε, συγκαταλέγεται στις πέντε πιο πλούσιες γυναίκες του κόσμου.
  5. Παρότι υπήρξαν και οι δύο φοιτητές στο Πρίνστον, γνωρίστηκαν πολύ αργότερα, το 1992, όταν ο Bezos εργαζόταν ως διευθυντής στην εταιρία D. E. Shaw της Wall Street και πέρασε τη Scott από συνέντευξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.