ΚΟΣΜΟΣ

«Βιολογική Φουκουσίμα» στη Βραζιλία: Βυθίζεται στο χάος λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

«Βιολογική Φουκουσίμα» στη Βραζιλία: Βυθίζεται στο χάος λόγω της έξαρσης του κορονοϊού
AP

Η σοκαριστική έξαρση των θανάτων από Covid-19 στη Βραζιλία αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τη χειρότερη φάση του κύματος-ρεκόρ που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, προβλέπουν επιστήμονες, με τους θανάτους να ξεπερνούν για πρώτη φορά τους 4.000 σε μία ημέρα την Τρίτη και τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός νεκρών της Βραζιλίας βρίσκεται πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, με περίπου 337.000 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας, συγκριτικά με πάνω από 550.000 νεκρούς στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως είπαν ειδικοί στο Reuters, με το σύστημα υγείας της Βραζιλίας να βρίσκεται σε οριακό σημείο, η χώρα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους θανάτους στις ΗΠΑ, αν και ο πληθυσμός της είναι τα 2/3 αυτού των ΗΠΑ.

«Είναι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας που έχει εκκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και είναι εκτός ελέγχου. Είναι μια βιολογική Φουκουσίμα» είπε ο Μιγκέλ Νικολέλης, γιατρός στη Βραζιλία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιo Duke, που παρακολουθεί στενά την πορεία του ιού.

Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε άλλους 4.195 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, πολύ πάνω από το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ της χώρας. Η Βραζιλία σημειώνει ρεκόρ ημερησίων θανάτων κάθε εβδομάδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου, καθώς μια πιο μεταδοτική εγχώρια παραλλαγή και τα μέτρια αποτελέσματα των προσπαθειών κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν ως αποτέλεσμα ένα ξέσπασμα εκτός ελέγχου.

Με τους μαζικούς εμβολιασμούς να φαίνονται να περιορίζουν την πανδημία στις ΗΠΑ, η Βραζιλία έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της πανδημίας, με έναν στους τέσσερις θανάτους ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

O πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει εκφράσει την αντίθεσή του ενάντια στη χρήση μάσκας και στα lockdowns, ενώ η χώρα έχει βραδυπορήσει ως προς την εξασφάλιση εμβολίων, επιβραδύνοντας την έναρξη ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη έξαρση, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάτι που θυμίζει κανονικότητα.

«Πιστεύουμε πως πιθανώς δύο με τρεις μήνες από τώρα η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι back to business» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Πάουλο Γκουέντες, κατά τη διάρκεια ενός online event την Τρίτη. «Φυσικά, πιθανότατα η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει πτώση μα θα είναι πολύ, πολύ μικρότερη από την πτώση που είχαμε πέρυσι…και πολύ πολύ πιο σύντομη» πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρου έχει αντιδράσει στην αυξανόμενη πολιτική πίεση με δραματικές αλλαγές σε υπουργεία, βάζοντας πιστά σε αυτόν στελέχη σε ρόλους-κλειδιά εν όψει μιας δύσκολης εκστρατείας επανεκλογής την επόμενη χρονιά.

Αν και ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει αλλάξει τη ρητορική του ως προς τα εμβόλια, συνεχίζει τη διαμάχη στα δικαστήρια ενάντια στους περιορισμούς οικονομικής δραστηριότητας σε πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο.

Με τα μέτρα να μην τα καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση, τα κρούσματα Covid-19 και οι θάνατοι συσσωρεύονται ταχύτερα από ποτέ.

Ο Νικολέλης και ο Κριστοβάμ Μπαρτσέλος, ερευνητής στο βραζιλιάνικο ιατρικό ινστιτούτο Fiocruz, προβλέπουν χωριστά ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο συνολικών θανάτων όσο και στο ρεκόρ μέσων ημερησίων θανάτων.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα