ΚΟΣΜΟΣ

Ζωντανεύουν εφιάλτες για «έκρηξη» βίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Βαθιά ανησυχία σε Λονδίνο και Δουβλίνο

Ζωντανεύουν εφιάλτες για «έκρηξη» βίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Βαθιά ανησυχία σε Λονδίνο και Δουβλίνο
AP

Τη «βαθιά ανησυχία» του για τα βίαια επεισόδια στη Βόρεια Ιρλανδία εξέφρασε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αφού πλήθη νεαρών σε μια φιλοβρετανική περιοχή του Μπέλφαστ έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον της αστυνομίας.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις σκηνές βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ειδικά τις επιθέσεις στην PSNI (Police Service of Nothern Ireland) που προστατεύει το κοινό και τις επιχειρήσεις, τις επιθέσεις σε έναν οδηγό λεωφορείου και την επίθεση σε δημοσιογράφο» έγραψε σχετικά στο Twitter, προσθέτοντας πως «ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας είναι μέσω διαλόγου, όχι βίας ή εγκληματικότητας».

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, είπε ότι τα νυχτερινά ξεσπάσματα βίας στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να σταματήσουν πριν σκοτωθεί κανείς, καλώντας παράλληλα πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες να συνεργαστούν για την άμβλυνση των εντάσεων.

Η τοπική κυβέρνηση θα έχει συνάντηση αργότερα την Πέμπτη για το θέμα.

Η έξαρση της βίας λαμβάνει χώρα εν μέσω δυσαρέσκειας πολλών φιλοβρετανών ενωτικών σχετικά με κωλύματα στο εμπόριο που δημιουργούνται στη μετα- Brexit εποχή μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Για την εξέλιξη αυτή πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει βίαια επεισόδια.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει πριν κάποιος σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά» είπε ο Κόβενι στο RTE, αναφερόμενος στη διάχυση της βίας στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κοινοτήτων των ενωτικών και των εθνικιστών ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».

«Τέτοιες σκηνές δεν έχουμε δει στη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και πολύ καιρό. Είναι σκηνές που πολλοί πίστευαν πως είχαν περάσει στο παρελθόν της ιστορίας, και νομίζω πως πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης» πρόσθεσε.

Μεγάλες ομάδες συγκρούονταν πετώντας πυροτεχνήματα, τούβλα και βόμβες μολότοφ από τις δύο πλευρές ενός από τα «ειρηνευτικά τείχη» του Μπέλφαστ, που χωρίζουν τις δύο κοινότητες σε τμήματα της πόλης από την εποχή των βίαων «Troubles» πριν από 50 χρόνια και άνω.

Κάποια τμήματα της περιοχής παραμένουν βαθιά διχασμένα για αυτά τα ζητήματα, ακόμα και 23 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία που έδωσε τέλος στην αιματοχυσία. Πολλοί Καθολικοί εθνικιστές θέλουν ένωση με την Ιρλανδία, ενώ οι προτεστάντες ενωτικοί θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης