ΚΟΣΜΟΣ

Ποια χώρα της ΕΕ αυξάνει πυρετωδώς τα αποθέματα χρυσού της και γιατί

Ποια χώρα της ΕΕ αυξάνει πυρετωδώς τα αποθέματα χρυσού της και γιατί
AP

Η Ουγγαρία, χώρα της ΕΕ με πληθυσμό περίπου 10 εκατ. πολιτών, έχει τριπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της, μπαίνοντας στο «top 3» της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και ανεβαίνοντας στο κορυφαίο 1/3 της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης.

Όπως αναφέρει το RΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε αυξήσει τα αποθέματά της από 31,5 τόνους σε 94,5 τόνους ως τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Το επίπεδο ράβδων χρυσού που έχει αυτή τη στιγμή είναι το υψηλότερο στη χώρα εδώκαι δεκαετίες. Χάρη σε αυτές τις αγορές, τα κατά κεφαλήν αποθέματα έχουν τριπλαστιαστεί, από 0,1 ουγγιές σε 0,31.

Όσον αφορά στους λόγους πίσω από αυτό, πρόκειται για τη συνέχιση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που υιοθετήθηκε το 2018, όταν τα αποθέματα δεκαπλασιάστηκαν από 3,1 τόνους σε 31,5. Ωστόσο τα αποθέματα αυτά παρέμειναν αμετάβλητα για περίπου δύο χρόνια.

Η νέα αύξηση αποθεμάτων φαίνεται να συνδέεται με τους νέους κινδύνους που προκύπτουν από την πανδημία κορονοϊού, σύμφωνα με την τράπεζα.

«Η εμφάνιση παγκοσμίων εξάρσεων σε κυβερνητικά χρέη ή φόβους για πληθωρισμό αυξάνει περαιτέρω τη σημασία του χρυσού στην εθνική στρατηγική ως ενός asset “ασφαλούς καταφυγίου” και ως αποθήκευσης αξίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από πριν την έλευση της κρίσης της Covid-19, η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για χρυσό είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο πολλές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν εν μέσω της αύξησης των τιμών του χρυσού κατά την πανδημία. Παρόλα αυτά, πολλές άρχισαν να αγοράζουν και πάλι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το World Gold Council (WGC).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης