ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ταραχές στη Μινεάπολη μετά το θάνατο νεαρού που πυροβόλησε αστυνομικός

Ταραχές στη Μιννεάπολη
AP Photo

Εξοργισμένο πλήθος προκάλεσε φθορές σε δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας την Κυριακή (11/4) μετά το θάνατο ενός νεαρού τις σφαίρες αστυνομικού σε απόσταση σχεδόν 16 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε πεθάνει ο Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του τον περασμένο Μάιο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Περίπου 100 άνθρωποι, αρκετοί εμφανώς εξοργισμένοι, ο ένας εκ των οποίων κράταγε πλακάτ που ανέγραφε το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», ήλθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς εφοδιασμένους με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό πως αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό Αφροαμερικανό μέσα στο αυτοκίνητό του στο Μπρούκλιν Σέντερ, προάστιο της Μινεάπολης.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, πέτυχαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους και προκάλεσαν αιμορραγία σε τουλάχιστον τον έναν. Ορισμένοι στο πλήθος διαλύθηκαν όταν η αστυνομία φάνηκε να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, κάτι πάντως που δεν συνέβη.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας υπέστησαν επίθεση από διαδηλωτές που τους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς, ενώ, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας Minneapolis Star Tribune, διαδηλωτές άρχισαν κατόπιν να χοροπηδάνε πάνω στα καπό και στις οροφές των περιπολικών.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε κατονομάστηκε από συγγενείς του ως Ντόντε Ράιτ, 20 ετών, σύμφωνα με τη Star Tribune.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του.

Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες που φόραγαν τα δύο μέλη της ήταν ενεργοποιημένες στη διάρκεια του περιστατικού.

Η κατάσταση στη Μινεάπολη είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς συνεχίζεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν – του λευκού πρώην αστυνομικού ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, ενώ είχε τα χέρια δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα και δεν πρόβαλε καμία αντίσταση – για ανθρωποκτονία. Η ακροαματική διαδικασία εισέρχεται σήμερα στην τρίτη της εβδομάδα.

Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων και επεισοδίων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.